Od utorka cijene goriva bit će jeftinije. Dnevnik Nove TV doznaje da bi cijena eurosupera 95 trebala iznositi 10,90 kn, a eurodizela 11 kuna. Profesor Dekanić otkrio je da je opravdano očekivati smanjenje cijena, ali i da pandemija igra veliku ulogu.


Kućni proračuni vozača mogli bi biti nešto "deblji" - jer od ponoći cijene goriva više neće biti ograničene. Vlada je ukinula tu odredbu. Ministar najavljuje niže cijene, ali i neki od distributera.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV litra eurosupera 95 trebala bi ići dolje i to na 10,90 kuna dok bi litra eurodizela u najgoroj varijanti trebala ostati na 11 kuna na koliko ju je Vlada zamrznula. Reporter Dalibor Špadina razgovarao je s profesorom na Rudarsko-geološkom-naftnom fakultetu Igorom Dekanićem koji je otkrio je li opravdano očekivati niže cijene goriva od utorka pa nadalje.

I portal cijenegorivainfo.hr objavio je neslužbene podatke o pojeftinjenu.

"Opravdano je očekivati niže cijene od sutra pa nadalje jer su proteklih nekoliko tjedana cijene sirove nafte znatno pojeftinije za 20, 25 posto otpilike u odnosu na razinu od prije dva mjeseca. Moramo uvijek imati na umu i da je 60 posto maloprodajne cijene - državni prihod. Za očekivati je da će pojeftiniti, ali vjerojatno neće puno", objasnio je. 

Što će donijeti budućnost i mogu li se ljudi opustiti po pitanju poskupljenja goriva? "Što se energetske strane tiče - izgleda da se možemo opustiti. Ali svako dobro proizlazi iz nekog zla i obrnuto. Zašto se možemo opustiti? Zbog toga jer je došlo do novog zamaha pandemije. Druga nevolja koja je označila naznake smanjenja potražnje energije je dovela do smanjenja cijena nafte i naftnih derivata", komentirao je.

Benzinska pumpa, ilustracija Stručnjak o najvećem krivcu za poskupljenje goriva: "Ljudska pohlepa i burza čine svoje..."

Tomislav Ćorić Ćorić: ''Naša uredba je pogodila u sridu. To je poruka svima onima koji šire lažne teze''

Na svjetskom tržištu nafte se očekuje smanjenje cijena nafte, što dovodi do smanjenja cijena naftnih derivata, rekao je.

"Ako najnoviji zamah pandemije brzo zamre, opet će porasti potražnja pa tako i cijene energenata", zaključio je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju