Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLUKA SA SJEDNICE VLADE

Od sutra nove cijene goriva, ministar Ćorić otkrio planira li Vlada zamrznuti cijene osnovnih namirnica

Aktualno Galerija Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Ćorić Galerija 1/2 >>
Vlada je na današnjoj sjednici ukinula odredbu o zamrzavanju cijena goriva. Ministar Ćorić rekao je da raspolaže informacijom da bi cijene naftnih derivata, s obzirom na stabilizaciju cijena na svjetskim burzama, od sutra trebale biti niže od onih kakve su bile definirane Uredbom Vlade za eurosuper 95 i za eurodizel.

Ministar Tomislav Ćorić održao je konferenciju za novinare nakon sjednice Vlade rekavši kako je Vlada na današnjoj sjednici prihvatila devet mandata na proračun za iduću godinu. Između ostaloga, jedan amandman se odnosi na prijedlog Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, kojim bi se iznos za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji povećao za gotovo 4,4 milijuna kuna u 2022. godini.

Na sjednici Vlade ukinuta je uredba o najvišoj cijeni goriva.

"Došli smo u situaciju da ova uredba više nije potrebna i od sutrašnjeg dana cijene će biti nešto niže nego što bi bile s uredbom. Uspjeli smo stabilizirati kretanja na tržištu. Vjerujem da smo provedbom uredbe ispunili ciljeve, a sada za uredbom više nema potrebe. Naši distributeri korigirat će cijene samostalno. Te cijene trebale bi biti niže od ovih koje su bile propisane", kazao je Ćorić. 

Na pitanje jesu li u Vladi razmišljali o zamrzavanju cijena osnovnih namirnica, po uzoru na Srbiju, Ćorić je odgovorio: "Još nismo došli do toga da bi se išlo u tom smjeru."

Slobodno formiranje cijena goriva

''Napravili smo odličan potez Uredbom o cijeni goriva, sada je stavljamo van snage'', istaknuo je Plenković na današnjoj sjednici Vlade.

Ćorić je na sjednici Vlade izjavio da se treba ukinuti uredba o ograničavanju cijena goriva jer je na globalnom tržištu pala cijena nafte i da se ukidanjem Vladine uredbe omogućava da cijene padnu.

"S obzirom na to da je od uvođenja ove odluke došlo do pada cijena nafte na svjetskim tržištima, potrebno je donijeti uredbu o prestanku važenja uredbe koju smo donijeli. U protekla dva mjeseca smo stabilizirali uvjete na domaćem tržištu. Ova uredba je ispunila cilj svog donošenja", rekao je ministar.

"Od sutrašnjeg dana, njezinim prestankom važenja, dopustit ćemo da se cijene nafte i naftnih derivata formiraju slobodno", rekao je Ćorić, dodavši da će Vlada ponovno reagirati dođe li na tržištu do novog poskupljenja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene