Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema novom zakonu o gospodarenju otpada, svi gradovi i općine do srpnja moraju omogućiti građanima razvrstavanje otpada već na 'kućnom pragu'.


Dobar dio onoga što kupujemo, prije ili kasnije završi u otpadu. No, i tu se od srpnja mijenjaju pravila igre! Nema više bacanja na jednu hrpu već ćemo morati odvajati otpad u vlastitim domovima.

Vezani članci Otpad u Zagrebu - 1 Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko'' Slika nije dostupna Zmajlović: Ne možemo si priuštiti da otpad tretiramo kao smeće

Ovo je županija koju bi trebala slijediti čitava Hrvatska

U jednoj ulici u Zagrebačkom Zapruđu postoje čak četiri eko otoka, sa tri do šest različitih kanti za smeće. Tetrapak od mlijeka ili ispisana bilježnica završit u kontejneru za papir, plastičnim bocama ili ambalažama.

Kada na primjer kupite pakirano meso, mjesto mu je u žutim kontejerima, a odvajat će se čak i tekstil. Dakle, baš svako kućanstvo morat će imati omogućeno razvrstavanje otpada u blizini kućnog praga.

Koliko će to biti blizu ipak ovisi o veličini mjesta ili grada u kojem živite, u manjim mjestima mogu se organzirati i mobilni uređaji za prikupljanje otpada. A ako ste mislili unatoč svemu ne promijeniti svoje navike, možda se predomislite kada čujete da će vam komunalni redar ispisati kaznu od 3 pa sve do 10.000 kuna ako nepravilno razvrstavate otpad. Bolje razvrstavanje značit će i manje račune.

Tako će se plastika stavljati u poseban odjeljak kante. Umirovljenica Vera oduvijek pazi na odvajanje otpada.

'Imam ja za plastiku jedan dio ovaj drugi dio je za sve ostalo smeće, kad čistim povrće, kad gulim jabuku, naranču', rekla je Vera koja godinama razvrstava otpad.

Radnici propalih zadarskih tvornica optužuju upravitelje i suce: 'Pokopali ste zadarsko gospodarstvo'

A od srpnja Verin će primjer morati pratiti i cijela Hrvatska. Prema novom zakonu o gospodarenju otpada, svi gradovi i općine do tada moraju omogućiti građanima razvrstavanje otpada već na "kućnom pragu".

'Neće mi bit problem, jer sad odvajam plastiku , obavezno. Imam posebno za plastiku i ovo ostalo smeće. Papire isto', rekla je Marija, a Đuro kaže: 'To što žena kuha posebno, novine posebno, imam kontejnere'.

Razvrstavat će se papir, staklo, metal, plastika, tekstil i komunalni, odnosno kuhinjski otpad. No koliko će kante za razvrstavanje biti blizu nečijem kućnom pragu ne određuje zakon, već stručnjaci. A to neće biti isto u cijeloj zemlji.

'Jedna dalmatinska kala, zaista bi bilo neprimjereno postaviti pet kanti u jednoj kali, prvo ih nemate gdje postaviti, a i nagrdili bi izgled stare gradske jezgre, zato postoje drugi modeli. Struka će dati modele, jesu li to vrećice, reciklažna dvorišta', rekao je Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode.

Gradovi i općine koji to ne učine ostat će bez novca. Svaka tona nerazvrstanog otpada koja prijeđe granicu dopuštenog, plaćat će se višestruko skuplje.

'Ukoliko se ta fiksna kvota premaši onda ide jedna druga cijena i samim time gradovi i općine su motivirani da uvedu sustav primarnog odvajanja', dodaje Dokoza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju