Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uz pomoć defibrilatora

Od sada će i laici moći spašavati živote! Evo kako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak četvorica resornih ministara predstavila su novi Vladin projekt. Doživi li netko infarkt na javnom mjestu poput kolodvora, trgovačkog centra, stadiona, život će mu moći spasiti i slučajni prolaznici. I to uređajima za oživljavanje, defibrilatorima, koji će biti postavljeni na ta posebno odabrana mjesta.

Panika, neznanje i izgubljeno vrijeme najveći su neprijatelji pri spašavanju života unesrećenog. Zahvaljujući aparatu i njegovim glasovnim naredbama uskoro će i laici moći spašavati živote. 'Bitno je predznanje prve pomoći što se tiče umjetnog disanja, ali vidjeli ste da ima i ambu i, naravno, klasično reanimacija sa dvije ruke. Dvije ruke i aparat, postotak preživljavanja čak 50 posto', kazao je ministar Ostojić.

Pročitajte i ovo Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

U Hrvatskoj na godinu srčani udar doživi oko 9000 osoba, ili jedna na sat. Preživi svega njih 900. Uz defibrilatore ta bi se brojka trebala popeti na čak 4.500. 'Naše ustanove, dakle naše agencije, naša trgovačka društva aktivno će se uključiti i u edukaciju, a isto tako i u samu implementaciju projekta ministarstva zdravlja', kazao je Hajdaš- Dončić.

>>
Defibrilatorima na javnim mjestima će svatko moći spašavati živote!

Četvorica ministara potpisala su ugovor o suradnji. Uštedama u ministarstvu zdravlja osiguran je novac za 150 uređaja, a iznos ministri nisu iznijeli. Najveći dio bit će postavljen na javne površine poput kolodvora, zračnih luka, stadiona, hotelskih kuća, trgovačkih centara i ostalih lokacija gdje se kreće velik broj ljudi. 'Vjerujem da ćemo taj projekt nastaviti, ne samo s policijom, već i s državnom upravom za zaštitu i spašavanje, vatrogascima, kao i GSS-om i Hrvatskim Crvenim križom', kazao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Uređaji će, obećavaju ministri, biti postavljeni do početka turističke sezone. Korištenje ne bi trebalo biti kompliciranije od rukovanja s aparatom za gašenje. Daljnjom suradnjom između resora, ministri se nadaju, poboljšat će se kvaliteta usluge i brzina reakcije svih službi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene