Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabilježeno 67 slučajeva

Nakon potresa na Banovini velik broj krađa u kućama s crvenom naljepnicom

Naljepnica neuporabljivo
Naljepnica neuporabljivo Foto: DNEVNIK.hr
Od razornog potresa koji je pogodio Banovinu krajem 2020. zabilježeno je čak 67 provalnih krađa iz kuća i zgrada koje su neuporabljive i prijeti im urušavanje, pa policija poziva građane da im pomogne u otkrivanju kradljivaca.

Iako je potres, koji im je uništio domove, bio trauma za njihove vlasnike, koji i dalje u teškim uvjetima žive u kontejnerima i drugom smještaju, dodatnu im čine lopovi koji u brojnim provalama iz njihovih praznih objekata uglavnom kradu radijatore i druge elemente za centralno grijanje te pokućstvo.

Iz sisačko-moslavačke policije Hini su priopćili kako vode stalnu borbu u razotkrivanju kradljivaca koji su, prema evidenciji, nakon potresa do ovog četvrtka provalili u ukupno 67 neuporabljivih stambenih i poslovnih objekata, od kojih je 18 završilo u pokušaju.

Pročitajte i ovo Snažan potres pogodio Čile Epicentar u moru Snažan potres pogodio Čile: "Trajalo je kraće od 10 sekundi, lusteri su se njihali"

Najviše je provalnih krađa u objekte s crvenom naljepnicom zabilježeno u većim mjestima na području Petrinje, Gline i Siska.

U policiji ističu kako maksimalnu pozornost daju prevenciji provalnih, odnosno teških krađa u kuće, stanove i ostale objekte koji zjape praznima jer ih vlasnici uslijed oštećenja ne mogu koristiti.

Sve više dojava o sumnjivcima koji se kreću oko oštećenih objekata

Naglašavaju da kroz svakodnevni rad te u kontaktima s građanima u posljednje vrijeme bilježe sve veći broj dojava o nepoznatim osobama koje su primijećene kako se kreću oko takvih objekata.

To, napominju u policiji, pridonosi bržem otkrivanju provalnika i lopova, a u pojedinim slučajevima i njihovu uhićenju na mjestu zločina.

Stoga građane pozivaju ih da im pravovremeno dojavljuju sve situacije o kretanju i zadržavanju nepoznatih i sumnjivih osoba oko objekata oštećenih potresom.

Samo na takav način, tvrde, policija može biti djelotvornija u svojem radu te spriječiti počinjenje kaznenih djela imovinskog karaktera na štetu građana čija je imovina oštećena ili uništena potresom.

Pročitajte i ovo Ilustracija, zgrada MORH-a oštećena u potresu 29. 12. 2020. prekršila zakon Vojna policajka kriva zbog snimke potresa, pogledajte koliku je kaznu dobila

Razoran potres od 6,2 prema Richteru, s epicentrom sedam kilometara sjeverozapadno od Petrinje, pogodio je Banovinu oko podneva 29. prosinca 2020.

Od posljedica potresa poginulo je sedmero ljudi, od kojih petero u Majskim Poljanama te ostali u Žažini i Petrinji, a od zadobivenih teških ozljeda nekoliko mjeseci nakon potresa umrla je još jedna osoba.

Uz značajnu materijalnu štetu u Petrinji, Sisku i Glini te okolnim mjestima, oštećenja su pretrpjeli i brojni stambeni te gospodarski objekti diljem Sisačko-moslavačke, kao i Zagrebačke i Karlovačke županije.

Provalnici kradu sve što se iz praznih objekata da ukrasti

Osim nezadovoljstva dinamikom obnove, zbog čega se i nakon više od dvije godine od potresa ne mogu vratiti u svoje domove, stanovnici pogođenog područja izloženi su i brojnim provalama u svoje domove, koji su prazni zbog opasnosti od dodatnog urušavanja.

No, to ne smeta provalnicima, koji kradu sve što se da ukrasti iz objekata s crvenom naljepnicom, koja tumači da je nosivi sustav zgrade pretrpio teška oštećenja pa postoji mogućnost da se uruše njezini nosivi i nenosivi elementi.

Stoga se preporučuje da se u takav objekt ne ulazi niti u njemu boravi.

Sisačko-moslavačka policija često javlja o provalama u stanove sa crvenim naljepnicama, iz kojih se kradu razni kućanski aparati, radijatori, klima-uređaji, kućna rasvjeta i drugo pokućstvo.

Na meti provalnika su i bolnice, škole, crkve te često i potresom pogođeni ugostiteljski objekti, iz kojih lopovi kradu inventar.

Iako policija uglavnom javlja o "nepoznatim počiniteljima", sve je više slučajeva poput onog od ovoga utorka, kada je dvoje provalnika otkriveno nakon što su iz sisačke kuće sa crvenom naljepnicom ukrali radijatore i druge elemente za centralno grijanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene