Ilustracija, zgrada MORH-a oštećena u potresu 29. 12. 2020.
Ilustracija, zgrada MORH-a oštećena u potresu 29. 12. 2020. Foto: Neja Markicevic/Cropix

Pripadnica vojne policije proglašena je krivom i osuđena na sedam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine zbog snimke porte MORH-a u trenutku potresa.


Vojna policajka (26) koja je snimila trenutak petrinjskog potresa s nadzorne kamere Ministarstva obrane proglašena je krivom na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu. Kažnjena je sa sedam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine te mora podmiriti 200 eura troškova. 

Upravo toliku kaznu tražilo je Državno odvjetništvo, kojemu je prijavu podnijela vojna policija nekoliko dana nakon što je njihova pripadnica snimila ekran na kojem se reproducirala snimka nadzornih kamera sjedišta MORH-a na Trgu kralja Petra Krešimira u Zagrebu, a potom snimku proslijedila članovima svoje obitelji te jednoj prijateljici

Na snimci se vidi prazna porta MORH-a.

Hrvatska vojska - 2 Vojnikinja poslala obitelji snimku potresa s nadzornih kamera MORH-a: Prijeti joj pet godina zatvora

Obnova od potresa - 4 Ekipa Dnevnika Nove TV na vrhu zagrebačke katedrale: "Riječ je o staroj građevini, tu se skrivaju brojne stare pukotine"

Njezin postupak tada su također snimile nadzorne kamere u MORH-u, a vojnikinja je na sudu priznala što je učinila te je dodala kako nije bila svjesna toga da čini kazneno djelo. Ispričala je da je toga dana cijeli dan bila uplašena i pod stresom. "Znala sam da se radi o tajnim snimkama, no nisam razmišljala da je to nešto nezakonito", rekla je tada u svoju obranu. 

Sud je utvrdio da je slanjem snimke prekršila Zakon o tajnosti podataka jer su podaci iz MORH-ova nadzornog sustava označeni tajnima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju