Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Je li Kosoričin potpredsjednik vlade, Damir Polančec, imao ključni utjecaj na financije prehrambenog diva Podravke? Dok se u 65 milijuna teškom zajmu splitskom SMS-u još i može pronaći poslovne logike, 5 milijuna kuna posuđenih tvornici obuće Sloga produbilo je sumnju da iza takvih Podravkinih poteza stoji politika. No, Polančec se ne oglašava.


Do prije neki dan Željko Lalić izrađivao je obuću u koprivničkoj Slogi. Nakon 35 godina rada s još 30-ak kolega je otpušten jer je tvrtka proglasila stečaj. Kao sindikalni povjerenik znao je za Podravkin zajam. No kaže malo tog novca potrošeno je za spas Sloge. 'Mijenjali su se tapisoni, kupovali automobili koji se sada koriste u privatne svrhe, kupovale su se čokolade i bomboni', tvrdi Lalić. 

U Podravci šute

Vezani članci Dragan Marković Palma: Bunga bunga zabave - 2 Skandal u Srbiji, Vučićeva koalicijskog partnera optužuju da je podvodio djevojčice: "Znalo se da poslije zabava one idu s njim" Andrej Plenković u Koprivnici Plenković objavio odličnu vijest za umirovljenike, komentirao i Milanovićev potez: ''To nije napravio nijedan predsjednik u 20 godina...''

Kreditiranjem Sloge, uz splitski SMS, Darko Marinac si je na leđa natovario još jedan sporni potez. Je li i o njemu sam odlučio, nije se izjasnio. U Podravci su proglasili šutnju do završetka policijske istrage. U Upravi su nam tek kratko potvrdili da je Slogi odobren kredit od 5 milijuna kuna jer je tvrtka odlučila sudjelovati u restrukturiranju proizvođaća obuće iz njihova susjedstva. U čemu su vidjeli poslovnu logiku ipak se nisu htijeli izjasniti.

Podravkin novac siguran?

Priču su potvrdili i u obućarskom poduzeću. Novac je kažu, išao na podmirenje dugova dobavljačima. A za vraćanje posuđenog Podravka, prematvrdnjama direktora Sloge Darko Šket, ne treba brinuti jer je kredit osiguran hipotekama na njihovu imovinu. 'I ostali vjerovnici, recimo Podravska i Poštanska banka, ali i drugi su zainteresirani da se nastavi djelatnost tako da ni Podravka neće pod svaku cijenu pokušati naplatiti sva potraživanja', kazao je Šket direktor poduzeća u kojem je još uvijek 300-tinjak zaposlenih. Nedavno ih je posjetio i potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Je li Marinac onda radio po njegovu nalogu? 'Nemam saznanja da je on osobno utjecao na taj plasman. Međutim smatram da je njegova uloga pozitivna apsolutno u svim teškoćama kroz koje Sloga prolazi', kazao je Šket. 

No za Željka Lalića koji je ostao bez posla upitan je način na koji ta pomoć stiže. Zbog njega će, boji se, sudbinu ulice s njim dijeliti i oni koji su za sada ostali šivati obuću.