Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri podržavaju plan

RADNICI KOJIH KRONIČNO NEDOSTAJE Evo kako Vlada planira doskočiti problemu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kroničnom manjku radnika u nekim strukovnim zvanjima u Hrvatskoj kao što su zidari, krovopokrivači ili tesari, Vlada od iduće godine namjerava doskočiti uvođenjem dualnog obrazovanja. Cilj je privući mlade tim zanimanjima i čim prije ih uvesti u svijet rada.

Luka nije običan autolakirer. Haube koje on dobije u ruke, iz radionice izlaze kao prava umjetnička djela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HGK donosi Vjetar u leđa hrvatskim poduzetnicima: Kako izvoziti vlastiti proizvod i postati konkurentniji na tržištu Slika nije dostupna Poslali odštetni zahtjev HGK od Hrvoja Bujasa traži 40.000 kuna odštete: "Radujem se ročištu. Tjeraju van lisicu, istjerat će medvjeda"

"Nije samo pošpricat u neku boju, nego radimo i crteže razne, zmajeve, brodove, bilo šta, ovisno šta ljudi žele, šta nam daju, to i napravimo", objašnjava Luka Margelić, učenik Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu.

Sve što radi, radi na praksi koja je dio njegovog školovanja u Obrtničkoj školi.

"Plaćeni smo ili po mjesecu, ili danu, tjednu, svatko se dogovara sa svojim poslodavcem. Moglo bi se to pojačati u svakom smislu jer do kraja godine mi imamo 560 sati kroz cijelu godinu", kaže Luka.

Više praktične nastave u strukovnim školama želi i Gospodarska komora. Zagovaraju uvođenje dualnog obrazovanja, a ideja je da se tvrtke, kod kojih bi učenici odrađivali praktični dio, obvežu da će učenike po završetku prakse i zaposliti.

"To dijete radi, ima radni odnos, sva prava, posebnu zaštitu na radu, posebnu zaštitu svojih prava, poseban kolektivni ugovor", kaže Želimir Kramarić iz HGK.

Ovakav sustav već uspješno provode Njemačka i Austrija. Kod nas, ističe struka, mogući su problemi u provedbi, jer i ovako tvrtke ne plaćaju redovito učenike.

"Ako moj učenik kroz godinu dana obavi 900 sati, to je 6 mjeseci, zašto mu se staž ne upiše? Mi sada kad tražimo na praktičnu nastavu gdje će učenici ići, puno poslodavaca kaže - a kud ću ja s njim?", rekao nam je Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske škole Zagreb.

Ministri plan podržavaju

Iako još nemaju nikakav plan provedbe dualnog sistema, ministri ga podržavaju.

"Postoji stvarno jedan vrlo održiv dio gospodarstva koje upravo vapi za ovakvim rješenjima", kaže ministrica gospodarstva Martina Dalić.

"Poslodavci su u potpunosti svjesni problema, mi smo u potpunosti svjesni problema, jedino što nam preostaje je aktivno prionuti njegovom rješenju", kaže ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Morat će Vlada riješiti i problem sve manjeg interesa za strukovna zvanja. Primjerice, ove godine u Obrtničku školu u Zagrebu nije se upisao niti jedan zidar. A kronično ih nedostaje na tržištu rada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene