Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upisi u srednje škole

Previše odlikaša, interes za gimnazije i izumiranje strukovnih zvanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budućim srednjoškolcima počeli su upisi u škole u koje su primljeni. U srednju školu kreće 43.405 učenika.

Slobodna mjesta za jesenski rok za one koji nisu uspjeli upisati srednju školu objavit će se 21. srpnja.

Inače, najveći interes je već tradicionalno za općom gimnazijom, ekonomijom te turizmom i ugostiteljstvom. Za neka strukovna zanimanja interes je sve manji, a neki zanati čak i izumiru.

U zagrebačkoj 15. gimnaziji gužva - upisat će se 64 učenika više od planiranog. Svi oni imaju sve petice i dodatne bodove.

'Nismo u mogućnosti primiti toliki broj učenika, dakako da se javljaju i vrlo teške situacije da učenik koji ima jednu četvorku tijekom 5, 6. razreda, 7. 8. ne može upisati našu školu, to je tužno', kaže Ljiljana Crnković, v.d. ravnatelja XV. gimnazije.

Gimnazije su najpopularnije pri odabiru srednjih škola. Slijede ekonomija, trgovina i poslovanje, a na trećem mjestu su turizam i ugostiteljstvo. U većini županija nekih strukovnih i obrtničkih zanimanja poput: tesara, zidara, mesara i medicinskih sestara, nedostaje. I u srednjoj školi Otočac gubi se interes za neka poljoprivredna zanimanja i zanate.

Pročitajte i ovo Učenica Promjene u obrazovanju Hrvatska mora povećati broj gimnazijalaca: Gimnazijski program uvest će se u mnoge škole pod jednim uvjetom Luka Hobor, Maja Drmač i Marijan Višić najbolji maturanti Oni su među najboljima u Hrvatskoj: Državnu maturu riješili su bez greške

'Državna matura nije donijela ništa osim gubitka novca'

'Ove godine smo htjeli ponuditi zanimanje strojobravar, tri godine nismo upisivali, nije bilo interesa, tako da će se tako za neka zanimanja vjerojatno osjetiti potreba', ističe Ivan Vidmar, ravnatelj Srednje škole Otočac.

Previše odlikaša, interes za gimnazije s jedne strane i manjak strukovnih zanimanja s druge. Problem je to hrvatskog školstva, ali i budućnosti tržišta rada. Da bi se to riješilo, potrebne su korjenite reforme.

Konačni rezultati upisa u srednje škole bit će objavljeni u petak. Maturantima je nakon polaganja mature i čekanje rezultata bilo neizvjesno - naime sve do jučer navečer nije se znalo hoće li nadležni centar priznati dio ispita iz engleskog jezika, odnosno esej s obzirom da je tema eseja djelomično procurila večer prije pisanja. No, analizirali su ispite i vidjeli da nema većih odstupanja od prijašnjih godina, pa su ga priznali.

U istragu tog slučaja, ali i onog u Puli zbog krađe testa uključila se policija, službene informacije nisu još u potpunosti poznate. Ali to više ništa neće utjecati na njihove rezultate, imaju dva dana za prigovore i konačne rezultate imat će 17. srpnja.

Inače, u nekim prošlim godinama analize su pokazale kako su hrvatski maturanti slabi u matematici i hrvatskom jeziku - prosječna ocjena mature bila je trojka. Vidjet ćemo kakvi će biti ovogodišnji rezultati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene