Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplje mlijeko i jogurti

Uvodi se povratna naknada od pedeset lipa za PET ambalažu, proizvođači najavili poskupljenje, građani zbunjeni: "Toga ima samo kod nas"

Aktualno Galerija Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 1 Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 2 Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 3 Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 4 Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Dragica Bagarić Galerija 1/10 >>
Uvedena je povratna naknada od pedeset lipa za nove vrste PET ambalaže. Zbog te činjenice proizvođači su najavili nova poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Zanimljiv je i odgovor ministra na moguća poskupljenja.

Jedna po jedna lijepe se u mljekari naljepnice koje od danas znače da se uvodi povratna naknada za plastičnu ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda za volumen od dva decilitra naviše. A s tom naknadom stigle su i nove, više cijene.

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija u eurozoni Od Hrvatske je gora samo jedna zemlja: Pogledajte koliko su rasle cijene u godinu dana Marko Biočina, novinar Nove TV Dizel skuplji od benzina Ovo je najsnažniji rast cijena goriva u posljednja dva mjeseca: Stručnjaci strahuju da je to tek početak

"Moramo vidjeti kompletnu kalkulaciju da vidimo koliko nam se cijena ambalaže podignula, na polici će to biti nešto skuplje", potvrdio je vlasnik mljekare Sandi Orbanić. Dragica Bagarić iz Eko Ozre objasnila je koliko će to iznositi u brojkama. „Poskupit će proizvodi mlijeka i mliječnih proizvoda koji dolaze isključivo u PET ambalaži za pedeset lipa", kazala je.

Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 1 Dragica Bagarić (Foto: DNEVNIK.hr)

No ta se računica ne sviđa onima koji će morati svakodnevno posegnuti dublje u džep. Tako Natalija iz Pule kaže da ni voda, ni mlijeko, ni jogurt ne bi smjeli biti skuplji nego što već jesu. No pita se tko građane uopće pita za to.

Isto se pitaju i domaći mljekari. Kupci će se, strahuju, okrenuti jeftinijoj uvoznoj varijanti, a njihovu sektoru to će donijeti novi udarac.

Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 1 Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Imamo situaciju da će se moguće navike potrošača promijeniti i da će u tom dijelu doći do pada potrošnje mlijeka i time opet do problema za mliječni sektor", istaknuo je Dalibor Janda iz udruge Cromilk u razgovoru s novinarkom Dnevnika Nove TV Linom Dollar.

Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 1 Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ministar kontrira: Realno poskupljenje je dvije lipe

No ministar napominje da je realno poskupljenje tek dvije lipe, onoliko koliko proizvođači moraju platiti Fondu za očuvanje okoliša.

"Povećat će se nominalno cijena, međutim onog trenutka kad tu bocu kupite, odnesete kući, popijete to mlijeko, tog trenutka bocu vraćate i vaših pedeset lipa je vaših pedeset lipa", rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Povrat boca od mlijeka za 50 lipa: Skuplji proizvodi - 1 Tomislav Čorić (Foto: DNEVNIK.hr)

S njim se građani ipak ne slažu.

"Znači, trebamo čuvati boce jer ide poskupljenje pa da dođemo opet na nulu. Pa gdje to ima? Samo kod nas to ima", zaključio je Doni iz Pule.

I sve to već od danas.

Zabrana jednokratne plastike

Još jedna novost koja se počinje provoditi od danas jest i direktiva Europske unije koja nalaže da bi se trebala obustaviti proizvodnja i prodaja jednokratne plastične ambalaže.

Iako europska direktiva nalaže da zabrana prodaje plastičnih slamki, čaša, pribora za jelo te štapića za uši na snagu treba stupiti danas, na hrvatskim će se policama ti proizvodi ipak nalaziti još neko vrijeme.

Odluka o njihovoj zabrani poslana je na drugo čitanje u Sabor, a na snagu će službeno stupiti tek kada bude i izglasana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene