Boca mlijeka, ilustracija
Boca mlijeka, ilustracija Foto: Getty Images

Od 1. srpnja uvode se povratne naknade na ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda. Boca mlijeka od litre poskupjet će za 50 lipa.


Uvođenje ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade u planu je od 1. srpnja. Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) već su ranije upozorili da se radi o teškom udarcu za domaću proizvodnju i zatražili od Vlade da opozove tu odluku.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović ponovno udario po Plenkoviću: ''Gdje da sjednemo, u krilo? On bi samo sjedio. Nema sjedenja, nismo anemični'' Zoran Milanović Stigao odgovor predsjednika Zorana Milanovića: ''Napokon je Plenković rekao i jednu istinu''

Svježe mlijeko proizvedeno na hrvatskim mliječnim farmama većinom se pakira u PET ambalažu, upozorili su, a uvođenjem povratne naknade to će mlijeko za krajnjeg kupca poskupjeti za 50 lipa po litri. Može se očekivati da će kupac u trgovini birati jeftiniji proizvod i odabrati onaj koji je u tetrapaku.

Komora je upozorila da u kategoriji trajnog mlijeka u trgovinama u Hrvatskoj dominira mlijeko privatnih robnih marki koje je pretežno uvozno pa se često kupcima nudi pod dampinškim cijenama. Navode da u Europskoj uniji tek devet članica ima organizirani sustav povratne naknade te da je kod svih ona isključena za mlijeko i mliječne proizvode.

HPK je prije mjesec dana uputio zahtjev Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću da još jednom preispitaju odluku koja će "zasigurno nanijeti dodatni udar na proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda domaćih proizvođača, koji se i inače teško nose sa sve većom uvoznom konkurencijom, ali i brojnim nepoštenim trgovačkim praksama koje su prisutne na tržištu u Hrvatskoj".

Upozoravaju kako bi uvođenje povratne naknade na mlijeko i mliječne proizvode moglo dovesti i do smanjenja potrošnje svježeg mlijeka, a time bi došlo i do pada proizvodnje u Hrvatskoj. Time se, navode, direktno pogoduje trgovačkim lancima i daljnjem jačanju uvoza trajnog mlijeka.