Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Besplatni javni prijevoz za zagrebačke umirovljenike: Evo što vam je potrebno

Putnica zagrebačkog tramvaja, ilustracija
Putnica zagrebačkog tramvaja, ilustracija Foto: Damjan Tadić/Cropix
Kako se ne bi stvarale gužve, ZET je omogućio prijelazno razdoblje koje će vrijediti do 30. rujna.

Sve Zagrepčanke i Zagrepčani stariji od 65 godina koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu od 1. lipnja, mogu besplatno koristiti gradski javni prijevoz, a takvom odlukom obuhvaćeno je oko 160.000 ljudi koji žive u Zagrebu, priopćeno je iz zagrebačke uprave.

Da se ne bi stvarale gužve, ZET je omogućio prijelazno razdoblje u kojem je besplatno korištenje prijevozne usluge moguće uz predočenje važeće osobne iskaznice

Prijelazno razdoblje vrijedi od 1. lipnja do 30. rujna 2024., a tijekom kojeg građani na prodajnim mjestima ZET-a mogu preuzeti besplatni godišnji kupon koji vrijedi 12 mjeseci, priopćila je gradska vlast. 

Pročitajte i ovo Dvije djevojke i mladića odnijela je bujica na sjeveru Italije Potresne scene iz Italije Ovo je posljednji zagrljaj dvije djevojke i mladića prije nego ih je odnijela nabujala rijeka: Traže ih stotine spasioca, dignuti i helikopteri

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Na području Zaprešića Mladić teško ozlijeđen u tučnjavi s trojicom muškaraca, prebačen u bolnicu

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je kako su svim Zagrepčanima starijim od 65 godina besplatan prijevoz ZET-om mogli omogućiti zahvaljujući oporavku gradskih financija.

"Ovom se odlukom pridružujemo nizu europskih gradova poput Lisabona, Madrida, Ljubljane, Praga ili Budimpešte, koji na ovaj način olakšavaju mobilnost starijim osobama i smanjuju im troškove života", dodao je. 

Ovakva je odluka i u skladu sa zelenom orijentacijom ove gradske uprave, kojoj je cilj ojačati javni prijevoz. 

Pročitajte i ovo Na Trgu bana Jelačića kordon policije razdvaja molitelje i protuprosvjednike - 7 Stigli i protuprosvjednici FOTO/VIDEO Molitelji zaposjeli Trg, a nad njima vijorile zastave duginih boja

Tomašević je istaknuo kako je u njegovom gradonačelničkom mandatu kupljeno 65 novih autobusa, 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, trenutno su u nabavi rabljeni autobusi i ZET vozila za osobe s invaliditetom, a namjeravaju kupiti još 40 novih tramvaja i 100 autobusa na obnovljive izvore energije. 

Također, nakon više od 20 godina, na jesen kreće izgradnja nove dionice tramvajske pruge u Sarajevskoj, a zatim i u Heinzelovoj ulici.

Tomašević je podsjetio i da je od svibnja ove godine i vožnja sljemenskom žičarom besplatna za sve Zagrepčanke i Zagrepčane.  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene