Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno, večeras u 22.45h, Nova TV

Od 50 do nekoliko tisuća kuna - vrijede li toliko sunčane naočale?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog pitala se – možemo li biti sigurni da naočale koje smo kupili doista imaju UV zaštitu? Ako nemaju, one nisu beskorisne – već itekako štetne!

Deklaracija na sunčanim naočalama koja jamči zaštitu od UV zraka ne znači baš ništa! Tako tvrde znananstvenici s Instituta Ruđer Bošković, ali u to se uvjerila i ekipa Provjerenog. 16 sunčanih naočala odnijeli su na analizu – 5 kupljenih na tržnici, 5 kupljenih u poznatim trgovinama, ali pristupačnije cijene, i 6 dizajnerskih naočala čija cijena prelazi tisuću kuna! Znanstvenici Centra za atomska i laserska istraživanja analizirali su ih – imaju li dobru UV zaštitu? Od 16 testiranih, jedan par naočala nije dobio prolaznu ocjenu – otkrili su da su jako štetne za oči!

Kako je to moguće? Stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković kažu da na tavke slučajeve redovito nailaze, kada certifikat uvjerava kupca da su sunčane naočale sigurne, a njihova analiza pokaže da nisu. Problem je što sustavna kontrola certifikata ne postoji, pa se dobavljači snalaze i sami plaćaju analize. Ali, nisu svi dobavljači podjednako spremni platiti provjeru kako bi doznali kupuju li sunčane naočale od pouzdanog proizvođača.

Za naočale proizvedene u Hrvatskoj, zato, nema sumnje. Ekipa Provjerenog bila je u tvornici naočala i snimila kako nastaju. Zanimljiv proces pogledajte večeras u 22:45 i doznajte – koliko su stajale naočale koje su štetne za zdravlje!
 

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene