Nina Obuljen Koržinek (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)
Nina Obuljen Koržinek (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak da će, prema Zakonu o nedopuštenom ponašanju na internetu koji je najavljen danas na sjednici Vlade, odgovornost za objavljeni sadržaj na društvenim mrežama biti na upraviteljima društvenih mreža, dok će revizijom Zakona o elektroničkim medijima urednička odgovornost u medijima postojati i za komentare koji se objavljuju na mediju.


Na novinarsko pitanje o slučaju Ivana Đakića, kojemu zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i širenje mržnje prijeti kazna zatvora do tri godine, Obuljen Koržinek rekla je da se u tom slučaju "evidentno radi o povredama kaznenog zakona pa je zato i Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo postupak".

Vezani članci Darko Milinović i Nina Obuljen Koržinek VIDEO Milinovića nisu pozvali na otvorenje spomenika Tesli, ali to ga nije spriječilo da se pojavi. Pogledajte kako je protekao razgovor s ministricom Velika razočaranja - 17 Poželjeli izgledati kao ljudi s društvenih mreža pa se gorko razočarali

Ministarstvo trenutačno radi na novim zakonskim rješenjima, rekla je nakon sjednice Vlade te dodala da je za regulaciju javnog govora potrebna dosljedna primjena Kaznenog zakona te revizija Zakona o elektroničkim medijima, a najavila je donošenje Zakona o nedopuštenom ponašanju na internetu.

"U onom dijelu gdje su mediji, dakle gdje postoji urednička odgovornost, utvrdit ćemo jasno odgovornost i za tekstove i za komentare koji se objavljuju", izjavila je ministrica i dodala da urednička odgovornost mora postoji za sve što se na tom mediju događa.

''Zabrana komentara nikad nije dobra, ali kada je riječ o medijima, urednička odgovornost mora postojati'', poručila je.

Najavila je donošenje Zakona o nedopuštenom ponašanju na internetu, za koji je na današnjoj sjednici vlade utvrđen plan normativnih aktivnosti. Ministrica je rekla da Hrvatska, poput drugih država, razmatra za objavljeni sadržaj na internetu i društvenim mrežama utvrditi odgovornost onih koji upravljaju tim servisima.

"Ovdje govorimo o odgovornosti onih koji upravljaju tim servisima i koji zarađuju na oglašavanju", rekla je Obuljen Koržinek.

Što se tiče osobne odgovornosti pojedinca, dodala je da ona postoji bez obzira na to radi li se o analognom ili digitalnom svijetu ako se krše zakoni.

Ministrica je također najavila i osnivanje Vijeća za medije koje bi imalo ulogu regulatornog tijela.

"Ne da jedini institut zaštite pojedinca bude podizanje sudskih tužbi, nego da postoji regulator odnosno tijelo gdje će stručne osobe ocjenjivati je li došlo do kršenja zakona", rekla je. (Hina)