Đakić je na svom Facebook profilu objavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koja drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić".

Galerija


Policijska uprava virovitičko-podravska danas je potvrdila da je sukladno objavi na društvenoj mreži policija u utorak privela 23-godišnjaka te da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje. Neslužbeno doznajemo da je riječ o Ivanu Đakiću, sinu saborskog zastupnika HDZ-a i čelnika HVIDRA-e Josipa Đakića, te da je priveden zbog govora mržnje u skandaloznom statusu na svojem Facebook profilu u kojem je poslao "božićnu čestitku" Srbima.

Vezani članci Josip Đakić (Foto: Arhiva/Patrik Macek/PIXSELL) Ivan Đakić priveden zbog govora mržnje, iščlanio se iz HDZ-a, njegov otac poručio: "Tim je činom priznao veliku grešku" Milorad Pupovac (Foto: Arhiva/Patrik Macek/PIXSELL) Pupovac osudio skandaloznu čestitku i poručio: "Previše je tolerancije prema ovakvim slučajevima"

Podsjetimo, on je na svom profilu objavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koja drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić".

Za javno poticanje na mržnju prema nacionalnoj osnovi, što je kazneno djelo iz prvog stavka 325. članka Kaznenog zakona, koji glasi: "Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina", Ivan Đakić mogao bi dobiti kaznu zatvora do tri godine.

O svemu se oglasilo i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru: "Povodom zaprimljenih novinarskih upita odgovaramo da je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, nakon sinoć zaprimljene dojave policije o objavi na Facebook profilu jednog hrvatskog državljanina na kojoj su objavljeni fotografija i tekst koji upućuju na sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, jutros održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida.

O rezultatima izvida kao i državnoodvjetničkoj odluci u predmetu javnost će biti pravovremeno obaviještena. Državno odvjetništvo ovim priopćenjem ujedno odgovara i na prozivanja o nepostupanju po službenoj dužnosti".

"Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti. U tijeku je i postupanje nadležnih institucija", priopćili su danas iz Vlade, javlja N1.