Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mjesec dana bez doma

Potres im uništio kuće, a sad se pojavio novi problem: "Anarhija! Struka je maksimalno isprostituirana"

Gotovo je mjesec dana od potresa, a mnogi još ne znaju što je s njihovim domovima. U zagrebačkom Dankovcu statičari nisu bili u većini kuća. Mještani žive po stajama, pa i kamp-kućicama. Oni koji mogu, obnavljaju sami. Osim što riskiraju jer nisu dovoljno stručni, kažu, i do materijala je teško doći. Grad je omogućio osnovno. Sve ostalo je u slobodnoj prodaji i dvostruko skuplje. Gradonačelnik pak poziva na strpljenje i obećava pomoć.

Obiteljska idila obitelji Ćuk uništena je potresom. Ostala je bez krova nad glavom, s petero djece na cesti.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Andrej Plenković na sjednici Vlade SJEDNICA VLADE Plenković objavio novi rekord zaraženih u Hrvatskoj: ''Stožer će donositi odgovarajuće odluke''

"Ne znam uopće kaj reći. Da me ne može nitko smjestiti, u neki stan... ne tražimo za stalno, samo privremeno. Da se i djeca smire“, kaže kroz suze Suzana Ćuk iz Dankovca.

Smještaj u Cvjetnom naselju nije funkcionirao. Jedno od njihove djece ima autizam. Nije se nikako moglo prilagoditi. Tražila je Suzana stan od Grada, a oni su joj dali popis sa 16 stavaka papirologije koju treba pripremiti za zahtjev.

Njihov stan u potpunosti je neupotrebljiv, popucali su zidovi i krov. Na vratima je crvena oznaka statičara.

"U susjednom selu sam ih ulovio i molili smo ih ja i supruga da dođu, znam da su volonteri, ali došli su. Čim su bili na vratima su rekli 'ovdje je najbolje ne ulaziti“, kaže Anđelko Ćuk.

Statičari su pregledali i Melitinu kuću. Nije za život pa je Melita prvo obitelj smjestila u staju, a od subote, u kamp kućicu.

"Ma krasna je kampica, kao nova, prekrasna“, kaže Melita Budak koja je sretna i s ovim što ima. Kaže, bit će nekako. Snaći će se.

Samo dio kuća u Dankovcu je pregledan, a više od stotinu ima oštećenja. Predsjednik mjesnog odbora Stjepan Budak kaže da ovim tempom neće biti gotovi ni za mjesec dana. A i tu su problemi. Na popisu za hitnu sanaciju, samo su crijep, letve, folija.

"Meni treba armaturna mreža, željezo, cement, a toga nema. A koga da mi sad da čekamo“, pita se Marko Knežević. I cijene su podivljale. Kaže, robu je platio dvostruko više.

Limene ploče za krov su mnogi tražili, ali ni one nisu na popisu.

"Ti drugi bi riješili svoju brigu i sami popravili, a i mi bismo se njih riješili, namjestili bi i mogli bi živjeti. To su ljudi koji su manje oštećeni“, kaže Stjepan Budak.

Gradonačelnik pak najavljuje novu lokaciju u sesvetskoj Kučilovini za građevinski materijal koji bi se dijelio onima kojima je potreban.

"Moja molba je mojim prijateljima iz Dankovca da se još trenutak strpe, ali nitko neće ostati zaboravljen i napušten“, tvrdi Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Građevinski radnici sada su na cijeni, no nemoguća je misija dobiti ih. Neki su uzeli stvar u svoje ruke i sami obnavljaju.

"Ili ga nema, ili je na nekim objektima koji su njima zanimljiva, ja sa 70 kvadrata im nisam zanimljiv“, kaže Marko Knežević.

U udruzi građevinara kažu, problema već ima godinama. Struka im je desetkovana, a oni koji rade, nemaju znanja.

"Imate firmu, koja pobere čovjeka s ceste, ide raditi i prijavi se na natječaj i dobije posao. Anarhija, jedna anarhija, struka je isprostiutirana maksimalno i to je situacija kakvu imamo“, kaže Zlatko Prosinečki, ing. građevinarstva i obrtnik

S obzirom na stanje koje smo zatekli na terenu sve upućuje na jedno, obnova će potrajati. I to dugo. Mnoga pitanja još uvijek nisu dobila odgovor 27 dana od potresa. Odgovorni kažu da treba strpljenja i vremena. Slaba utjeha za one koji su cijeli svoj život smjestili u kamp kućicu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene