Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljena tvornica

'JAKO DOBRA PRIČA' IZ VINKOVACA 'Bit ćemo najveći u ovom dijelu Europe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon rata, zapuštena vinkovačka tvornica smrznutog voća i povrća Vinka trebala bi zasjati novim sjajem. Hrvatski koncern Agrokor i belgijski div u proizvodnji smrznute hrane Ardo u Vinku ulažu 400 milijuna kuna.

Obnovljena tvornica donijet će nova radna mjesta, ali i siguran posao za 300-tinjak hrvatskih poljoprivrednih proizvođača. Tek ubrani grašak stigao je u vinkovačku tvornicu smrznute hrane s Mirkovih oranica.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Slučaj Agrokor Todorić se obratio javnosti nakon pada ključnog vještačenja: "Sve im se srušilo"

'Radim 35 hektara i od toga 10 hektara graška je skinuto. Već se radi na tome da se sije kukuruz šećerac. Ja mislim da će ovo biti jako dobra priča', rekao je Mirko Bošković, poljoprivrednik iz Cerne. Sve što Mirko proizvede završit će u novoj tvornici.

'Krećemo u proizvodnju. Ove godine je 15 tisuća tona, iduće godine računamo između 30 i 35 i idemo prema brojci 60. Kad napravimo 60 bit ćemo najveći u ovom dijelu Europe', rekao je predsjednik Agrokora, Ivica Todorić.

Agrokorov partner u vinkovačkoj priči je najveći europski proizvođač smrznutog povrća, belgijski Ardo.

'Moram priznati da je Hrvatska u mojoj domovini poznata isključivo po turizmu. Zato smo bili zadivljeni kada smo stigli ovdje u dolinu Dunava i vidjeli kakve potencijale ima hrvatska poljoprivreda', rekao je direktor Ardo-a, Bernard Haspeslagh.

Prvi čovjek Agrokora nije zabrinut zbog političkih previranja u državi. 'Političkih borbi je bilo i bit će i ona se dešavaju, ja bih rekao one su potpuno normalne', kazao je Todorić.

Brine ga nešto drugo. 'Dođe nova vlada ili nova vlast i onda im treba 100 dana, pa onda počne radit nekakve strategije, pa vamo, pa tamo, pa dok to sve izvrti prošlo je 4 godine. Iza nas je već 25 godina. Svi znamo što treba raditi i po meni treba krenut raditi', smatra Todorić.

Grašak je teže i skuplje proizvesti nego, primjerice, pšenicu. Ali je zato zarada na grašku barem 10 puta veća nego na pšenici. A još kad se stavi u vrećicu i zamrzne raste mu vrijednost.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene