Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očajni građani

Nemaju se čime hvaliti: Vlada spominje obnovljene kuće na Banovini, a Dnevnik Nove TV posjetio je nekoliko njih - i otkrio zašto su baš te prve bile na redu

Aktualno Galerija Josipa Božanovič, Petrinja Josipa Božanovič, Petrinja Foto: DNEVNIK.hr Kuća na Banovini - 1 Kuća na Banovini - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mirjana Krčelić Mirjana Krčelić Foto: DNEVNIK.hr +0 Kuća na Banovini - 2 Galerija 1/4 >>
Vlada stalno spominje 400 obiteljskih kuća koje su obnovljene na Banovini. Dobili smo dobili popis tih kuća i posjetili ulicu s njih nekoliko. I zaista su obnovljene, no riječ je o zelenim objektima i manjim sanacijama. S konstrukcijskom obnovom se još uvijek nije krenulo.

Prije dva tjedna stigli su radnici i popravljali dimnjak i krovište. Josipina kuća jedna je od tih 400 koje država stalno spominje da ih je obnovila. U njezinoj ulici obnovljeno je oko pet kuća.

"Radovi su završeni, trajali su tjedan dana, sad čekamo samo učvršćivanje dimnjaka. Rekli su da će to doći kad skupe dovoljan broj kuća, onda će to svima napraviti. Mi imamo zelenu naljepnicu tako da nisam očekivala da dođu brže, ima i prećih kuća", rekla je Josipa Božanović iz Petrinje.

Samo nekoliko ulica dalje druga priča. Žuta naljepnica označava da bi se tu trebao raditi ozbiljniji posao, ali on još nije krenuo iako imaju sve papire i raspituju se svakodnevno.

Pročitajte i ovo Stana Grbić, Majske Poljane GDJE JE ZAPELO? Na Banovini samo privatni donatori obnavljaju kuće: "Mislili smo svi da će ići brže. Što se tiče države svi smo zaboravljeni"

Pročitajte i ovo Silvija Bedeničar - 1 gdje je zapelo? Više od godinu dana nakon potresa još stanuju u hostelu: "Ovo je stvarno predugo. Šok i nevjerica koliko to sve traje"

Mirjana Krčelić iz Petrinje kaže: "Tu nam je ta kućica i kampica, već smo nešto sami popravili da bi bili sigurniji jer je nemoguće živjet u tim uvjetima. Već sam dva put radila požurnicu – odgovora nema."

Mirjana misli da je trebalo krenuti s njima, a tek onda sa zelenim objektima, jer novi potresi stvaraju veću štetu: "Imam unuku godinu i po dana. Ona kad potrese se hvata mame, par sati šuti. Tako da je to preteško."

Ministar Medved odgovara na kritike, sa zelenim kućama je bilo lakše krenuti zbog administracije. A, kaže, s konstrukcijskom obnovom se kreće ovaj mjesec.

"U petak otvaramo ovaj proces iskaz interesa, moguće je već za tjedan do deset dana, ali to zavisi od zainteresiranih izvođača koji će se javiti", izjavio je Tomo Medved, Načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa.

Problem je i rast cijena materijala. Sve bi to moglo usporiti proces, a zima se bliži. Zato one u neadekvatnim kontejnerima planiraju preseliti.

"Gradovi će u dijalogu i razgovoru s korisnicima kontejnera, ponuditi tu mogućnost", dodaje Medved.

Obnova zelenih objekata, kojih je i najviše, ide dalje. Planiraju obnoviti 4000 kuća do kraja listopada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene