Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSAM MJESECI NAKON POTRESA

Država je zaboravila Petrinjce: Živko ima 900 kuna socijalne naknade, strahuje od računa, ali ne gubi nadu da će jednom ugledati bager

Aktualno Galerija Kontejnerska učionica Srednje škole Glina Kontejnerska učionica Srednje škole Glina Foto: DNEVNIK.hr Kuća oštećena u potresu - 1 Kuća oštećena u potresu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kuća oštećena u potresu - 3 Kuća oštećena u potresu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kuća oštećena u potresu - 2 Kuća oštećena u potresu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Živko Žarković Galerija 1/5 >>
Godinu i pol dana prošlo je od zagrebačkog, osam mjeseci od petrinjskog potresa, a ekipa DNEVNIKA Nove TV provjerila je jesu li građevinski strojevi ikada došli do ljudi u čija se sela jedva probije i osobni automobil.

Kuća Živka Žarkovića ima crvenu naljepnicu. No, bageri koje šalje država do njega nisu došli ni osam mjeseci nakon potresa. Obećana mu je nova kuća od privatnog donatora. Kontejner ima, ali hoće li država nešto napraviti u njegovu slučaju nije siguran: ''Možda i hoće, samo je pitanje kada''.

Pročitajte i ovo Tomo Medved OBNOVA NAKON POTRESA Medved najavio kad će se stanovnici kontejnera napokon moći vratiti u svoje kuće

Za srednjoškolce u Glini, čija je zgrada teško stradala u potresu, država je bila brža. Izgradila je montažnu školu. No, ipak nije sve tako sjajno, kako upozorava Marija Margušić-Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina: ''Ove godine smo upisali 50 posto manje učenika. Međutim, moramo biti zadovoljni i tim brojem jer od 200-ak učenika, 20-etero učenika imamo manje''.

Županiju je s ministrima obišao premijer Andrej Plenković, koji priznaje da tempo obnove prespor. Mijenjat će Zakon o obnovi, a sve stoji, kako uvjeravaju, zbog neriješenih imovinsko - pravnih odnosa.

Pročitajte i ovo Elder - 1 sada je lakše Sjećate li se Eldera, bebe koja se ranije rodila zbog potresa? Sedmeročlana obitelj i dalje živi u kontejneru: "Bitno da nam je on preživio, za kuću ćemo lako"

''Proces će krenuti, trajat će obnova, trajala je i nakon rata. Nitko nije obećao nešto preko noći, ubrzava se'', kazao je premijer. Predsjednik Republike Zoran Milanović je skeptičan: ''Ja se ne mogu praviti slijep i reći da se događa nešto. Ne događa se ništa. Nažalost. Sporo to ide. Izgubit ćemo Petrinju nastavi li se to tako''.

Premijer odgovara kritičarima: ''Ja razumijem opoziciju, nije im lako. Gospodarski rast od 16 posto. Izuzetno kvalitetna turistička sezona''.

Pročitajte i ovo Danijel Skrbin - 1 PONOVNO KROV NAD GLAVOM Suze radosnice na Danijelovu licu odraz su jedne bolje Hrvatske - najviše su im pomogli oni koji ih nikada nisu upoznali: "Nisam vjerovao, evo još uvijek ne mogu vjerovati..."

Na Banovini je država obnovila 400 kuća, ali nijednu crvenu. Ministra graditeljstva Darka Horvata često se proziva, ali premijer na pitanje ima li Horvat i dalje njegovu potporu odvraća: ''Tko je to doveo u pitanje''.

Šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić rekao je da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja usko grlo. ''Neka on radi svoj posao'', poručuje Plenković.

I dok Živko Žarković čeka da ga se država sjeti, teško živi. Prima 900 kuna socijalne naknade. I boji se paliti struju iako iz Stožera za obnovu uvjeravaju da će račune i dalje plaćati.

''Jedni vele struja se mora platiti, drugi kažu struja se ne mora platiti. Ja odem onda u Elektru i taj meni kaže: gospodine jeste dobili uplatnicu, e pa morate onda platiti'', kaže Živko pa najviše vjeruje u drva i ne gubi nadu da će jednom dočekati taj bager. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene