Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo usporavanje

Novootkriveni karcinomi nakon epidemije: "Sve ih je više u poodmaklom stadiju bolesti"

Aktualno Galerija Obnova zagrebačkih bolnica - 4 Obnova zagrebačkih bolnica - 4 Foto: DNEVNIK.hr Obnova zagrebačkih bolnica - 3 Obnova zagrebačkih bolnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Obnova zagrebačkih bolnica - 2 Obnova zagrebačkih bolnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnova zagrebačkih bolnica - 1 Obnova zagrebačkih bolnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ivica Belina, predsjednik koalicije Udruga u zdravstvu Galerija 1/8 >>
Zvuk bušilice zavladao je zagrebačkim bolnicama. Obnavlja se gotovo svaka. Zbog toga su ravnatelji bolnica poslijepodne stigli na sastanak ministru Branku Bačiću, a pacijente je tek sada strah - lista čekanja.

Zagrebačke se bolnice obnavljaju, a njihovi su kapaciteti smanjeni.

Osjete li to na svojoj koži pacijenti, u Dnevniku Nove TV kazao je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

"Pacijenti osjećaju neizvjesnost, ne znaju gdje će dobiti zdravstvenu uslugu. Druga je stvar što smo mi malo konformni pa smo navikli da se neke stvari rade kod određenog liječnika i onda ne želimo nigdje drugdje, pa je i to donekle razlog stvaranja listi čekanja", rekao je.

"Mi nekad moramo upozoravati da se neke usluge mogu dobiti u drugim ustanovama kako bi to bilo brže i na vrijeme", dodao je.

Liste čekanja problem godinama

Liste čekanja godinama su već problem, a na pitanje hoće li sada biti još veći, pogotovo za onkološke pacijente, Belina navodi kako će liste čekanja biti generalno problem.

"Za onkološke pacijente to ne bi smio biti problem jer oni nemaju vremena čekati. No imamo neke naslijeđene probleme onkologije zbog kojih se to događa i inače. Ovaj dio ne utječe sam po sebi na čekanje", objasnio je.

Pročitajte i ovo Ministar zdravstva Vili Beroš Upozorio ravnatelje bolnica Beroš se oglasio nakon brojnih pritužbi zbog termina pregleda: "Zdravstveni sustav nije sam sebi svrha, već postoji zbog pacijenata"

Što se tiče drugih pacijenata, Belina navodi da je imao onkološku pacijenticu koja je dobila pregled za nekoliko mjeseci, a ima dijagnosticiran karcinom dojke. Dodaje i da je više takvih situacija.

Nestašica je lijekova diljem Europe. Na pitanje imaju li onkološki pacijenti osigurane lijekove koji su im potrebni, Belina odgovara: "Što se tiče inovativnih terapija, tu nema problema."

"Problem su generičke terapije koje se proizvode u Europi jer se sirovine uvoze iz Azije, tamo se proizvode pa je problem u transportu. Srećom pa imamo više paraleli određenog lijeka. Možda je malo problem zamjenjivati lijekove, ali u principu nije dramatičan problem. Problem postoji u cijeloj Europi, tu nije nikakva razlika kod nas", objasnio je.

Nacionalni strateški okvir donesen, ali...

Nacionalni strateški okvir protiv raka koji je usvojen u Saboru 2020. ostao je na tome da postoji, navodi Belina.

"Akcijski plan čekali smo cijelu prošlu godinu, najavljeno je donošenje za kraj veljače, čekamo. Mi okupljamo 12 udruga onkoloških pacijenata i zatražili smo sastanak s ministrom u petak i da taj dan obilježimo Svjetski dan borbe protiv raka. Sad čekamo odgovor iz Ministarstva", kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija NEMA PROPUSTA Povjerenstvo poručilo da su netočne tvrdnje da je u bolnici Čakovec mrtva žena hranjena sondom  

Bila je pandemija pa nije bilo dovoljno preventivnih pregleda. Belina kaže kako se to osjeti na novootkrivenim karcinomima.

"Nažalost, sve je više novootkrivenih pacijenata u poodmaklom stadiju bolesti. Zbog pandemije, zato što se u tim ranim fazama bolest nije otkrivala. 2020. godine u nekom trenutku nije bila dostupna zdravstvena zaštita, pa nisu bili dostupni preventivni pregledi, zaustavljeni su nacionalni programi probira", kazao je Belina.

Kaže da zasad nema točnih podataka o tome koliko je takvih pacijenata. "Činjenica je da su objavljeni podaci za 2020. godinu krajem prošle godine i da smo desetak posto smanjili incidenciju i smrtnost od raka. Međutim, zbog COVID-a nemamo prave podatke", zaključio je Belina.

Sve o obnovi zagrebačkih bolnica koja bi mogla dodatno produljiti liste čekanja pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene