Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIJAGNOZA

Hrvatska na listi čekanja: Hoće li nas imati tko liječiti?

Tko će nas liječiti? - 1
Tko će nas liječiti? - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Nakon dvije godine pandemije COVID-19 proteklu su godinu obilježili omikron-soj koronavirusa, manje teških slučajeva bolesti i smrtnih ishoda, ublažene su epidemiološke mjere, a u 2022. zdravstvena je administracija pokrenula prve korake za reformu zdravstvenog sustava.

Iako nije službeno proglašen kraj pandemije COVID-19, Hrvatska kraj godine dočekuje s relativno stabilnom epidemiološkom situacijom. Cijepljeno je više od 70 posto odraslog stanovništva, a od jeseni su dostupna i nova cjepiva protiv omikron-varijante koronavirusa.

Aktualno stanje drastično je bolje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, višestruko je smanjen broj oboljelih na bolničkom liječenju i respiratoru.

Smrtnih ishoda, nažalost, i dalje ima, ali su u stalnom padu i daleko od prošlogodišnjih.

Nacionalni stožer civilne zaštite u travnju je ukinuo gotovo sva protuepidemijska ograničenja, a na snazi je ostala samo obaveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu te zaposlenike i posjetitelje ustanova socijalne skrbi.

Više od dvije godine epidemije COVID-19 hrvatski su zdravstveni sustav stajale šest milijardi kuna, a izgubljeno je i više od 17.000 života.

Početak zdravstvene reforme i manjak stručnog kadra

Zdravstvena administracija ove je godine pokrenula reformu koja bi trebala donijeti financijsku održivost sustava, jačanje javnoga zdravstva i prevencije, reorganizaciju bolnica i ulaganje u ljudske resurse.

Pitanje fiskalne održivosti sustava jedan je od ključnih stupova reforme jer su bolnice u prosjeku generirale 200 do 300 milijuna kuna duga na mjesečnoj razini.

Rebalansom državnog proračuna u lipnju povećani su limiti svim zdravstvenim ustanovama za 10 posto, čime je zdravstvenom sustavu na mjesečnoj razini omogućeno prosječno dodatnih 100 milijuna kuna.

Bolnički sustav u 2022. saniran je sredstvima iz državnog proračuna od 2,4 milijarde kuna s ciljem da se plaćanje dugova veledrogerijama drži u roku do 120 dana od izdavanja računa.

Krajem godine završili su javna rasprava i prvo saborsko čitanje o nacrtima izmjena dvaju organskih zakona - Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, čije se donošenje očekuje početkom iduće godine.

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe da su te zakonske izmjene okvir za strukturnu promjenu i korištenje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, u sklopu kojega zdravstvu na raspolaganju stoji 2,56 milijardi kuna bespovratnih sredstava iz EU-a.

Također je predviđena predaja gradskih i županijskih općih bolnica u državno vlasništvo, što je izazvalo otpor u dijelu županija. Najžešće su Istarska, Međimurska i Dubrovačko-neretvanska županija, čiji su se župani izjasnili protiv centralizacije tog dijela zdravstvenog sustava.

Pročitajte i ovo Valentina Baus - 1 Podaci za 2021. godinu Od čega su Hrvati umirali prošle godine? Većinom umiremo od bolesti koje se mogu liječiti

Prosvjedi mladih liječnika

Proteklu su godinu obilježili i prosvjedi mladih liječnika, kao i vraćanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) za sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju.

Inicijativa mladih liječnika u rujnu je organizirala veliki prosvjed pred Ministarstvom zdravstva, u kojem su izrazili nezadovoljstvo sustavom, njegovim upravljanjem i svojim statusom te zatražili hitne reforme.

Postojeće stanje u sustavu ocijenili su glavnim krivcem što je u inozemstvo od 2013. otišlo više od tisuću liječnika i liječnica prosječne životne dobi 35 godina.

Strukovna tijela objavila su najesen podatak da nedostaje 2000 liječnika. U javnom je zdravstvu zaposleno 14.000 liječnika, a u bolnicama i domovima zdravlja manjka 14 posto liječničkog kadra.

U Komori medicinskih sestara tvrde da samo u bolnicama nedostaje čak 4500 medicinskih sestara i tehničara.

Ove su jeseni prihvaćene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti člankom koji je omogućio HLS-u sudjelovanje u kolektivnim pregovorima.

Pročitajte i ovo Vili Beroš RASPRAVA U SABORU Zdravstvena reforma već je propala? ''Pokušalo se zadovoljiti sve, a neće se zadovoljiti nikoga''

U HLS-u kažu da imaju oko 3500 članova, a proteklih devet godina nisu mogli sudjelovati u kolektivnom pregovaranju jer nisu imali dovoljan broj članova prema Zakonu o reprezentativnosti.

Postojeći granski kolektivni ugovor za zdravstvo istječe krajem godine, a produženo mu je djelovanje do kraja ožujka 2023. Ako istekne i taj rok bez dogovora, za djelatnike zdravstva vrijedit će samo temeljni kolektivni ugovor, koji ne uključuje dodatke vezane za specifičnosti uvjeta rada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene