Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Različita praksa

Objava registra branitelja vani ograničena na rođake ili 30 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo da ne postoji zemlja u kojoj je popis ratnih veterana dostupan široj javnosti.

Svjetske vojne velesile zaštitile su ih zakonima o zaštiti osobnih podataka i nema načina da se slobodno uđe u te podatke, jer potrebna su posebna dopuštenja. U zemljama regije, praksa je različita. Vojne velesile smatraju da su podaci o nečijem ratnom putu osobni, a time i tajni za širu javnost. U Izraelu je popis od 70 tisuća veterana dostupan isključivo Ministarstvu obrane, pojašnjava bivši predsjednik izraelskih veterana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NDH i ZUHDDR Dvije udruge za istragu objave djelomična registra branitelja Slika nije dostupna Neće biti tužbi List iz Zadra objavio dio registra branitelja

'Nijedan registar veterana nije javan. Pripada isključivo vladi. Podaci se nikome ne smiju otkrivati niti se smiju objavljivati', ističe Moshe Malaton, član parlamentarnog odbora za vanjske poslove i obranu. 'Čak sam i ja kao predsjednik izraelskih veterana morao potpisati da neću koristiti bilo kakve informacije o bilo kome s popisa', dodaje Moshe. I u Velikoj Britaniji pozivaju se na zaštitu osobnih podataka. Želite li podatke o nečijem ratnom putu, morate mu biti blizak rođak ili čekati 30 godina, kada vladini dokumenti prestaju biti tajni. To znači da se u Nacionalnom arhivu može dobiti popis Britanaca koji su se borili u 1. ili 2. svjetskom ratu, ali ne i u, primjerice, Afganistanu.

U američkom Nacionalnim arhivu također se mogu dobiti podaci o veteranima, ali samo uz dopuštenje te osobe ili njezinog bliskog rođaka. Ako nisu zaštićeni oznakom tajnosti, mogu se dobiti pozivanjem na akt o slobodi informiranja. Zanimljivo je da jedinstven registar veterana u SAD-u ne postoji. U Srbiji službenog popisa veterana uopće nema, jer Srbija, naime, službeno nije nigdje ratovala. Država poznaje samo ratne vojne invalide, pa su srbijanski borci organizirani isključivo preko udruga. One broje oko 250 tisuća članova i samo one imaju popise. U Federaciji BiH, s druge strane, popis veterana na službenim je stranicama nadležnog ministarstva. Par klikova dovoljno je za popis imena, broj rješenja kojim otvaraju svoja prava, te datuma od kad ih ostvaruju. Osobnih podataka, poput JMBG-a ili adrese, nema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene