Obiteljima iz Hrvatske Kostajnice, čiji su domovi prije četiri mjeseca oštećeni u klizištu, u utorak je obećano da će nove kuće dobiti do kraja jeseni. Gdje će točno živjeti, još ne znaju. Ipak, vjeruju da ih država neće izigrati.

Galerija


Dok čeka trajno rješenje Meho Hamzagić iz Hrvatske Kostajnice i dalje dane krati obrađujući polje na kojem je sagradio kolibu u kojoj i spava. Njegova žena u privremenom je stanu u Petrinji.

Vezani članci Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija Preminulo najviše osoba od početka epidemije. U jednoj županiji opet problem svadbe: "Velik broj pozitivnih na COVID ne zna izvor zaraze" Koronavirus, ilustracija - 1 U Lici umrlo čak troje korisnika doma za starije, u varaždinskom samostanu zaraženi gotovo svi

Kako se snašao, pokazao i je državnom tajniku za stambeno zbrinjavanje. "Samo da dođem u svoju kuću, stan za mene ne postoji, niti jedan", govori Hamzagić.

Državni tajnik s ministrom graditeljstva održao je sastanak s obiteljima koje su izgubile kuće. Obećano im je da će do studenog u gradu dobiti kuće u protuvrijednosti onih koje su izgubili. Stara zemljišta također će im ostati u vlasništvu. "Pronašli smo kuće, projektiramo i idemo u natječaj i očekujemo da ćemo sve obitelji stvarno useliti do kraja jeseni", tvrdi ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Grad će, bude li potrebno, prenamijeniti zemljišne knjige, izgraditi pristupne ceste i uvesti struju. To je ono što brine obitelj Jakšić jer nitko još ne zna o kojim je kućama riječ. " Samo se bojimo da će to biti daleko. Rekli su od centra dva kilometra", prepričava Marija Jakšić.

Oštećene obitelji uglavnom su zadovoljne i jedva čekaju da se ova agonija završi. Samo da Vlada obećanje i održi. Nadležnima su bila potrebna četiri mjeseca da nađu rješenje, a ostala su još četiri da obećanje i ispune.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr