Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno u prometu

Meteoalarm u crvenom: Vjetar rušio stabla, diljem Jadrana poplavile rive, otkazani katamarani i trajekti

Darijo Brzoja (Foto: Dnevnik.hr)
Darijo Brzoja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Darijo Brzoja (Foto: Dnevnik.hr) Darijo Brzoja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Darijo Brzoja objašnjava promjene u vremenu (Foto: Dnevnik.hr) Darijo Brzoja objašnjava promjene u vremenu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Meteoalarm u crvenom (Foto: Meteoalarm.hr) Galerija 1/3 >>
Nakon što je dijelove zemlje sinoć pogodilo jako olujno nevrijeme, u Hrvatskoj se i danas očekuje umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom.

Zbog obilne kiše i olujnog juga s orkanskim udarima i dalje je upaljen crveni meteoalarm za područje cijelog Jadrana, gorske Hrvatske te unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Vjetar je na dubrovačkom području prouzročio lomljenje stabala i odrone, a na šibenskom i povremene nestanke struje. Veća materijalna šteta zasad nije zabilježena. Diljem Jadrana poplavile su rive zbog podizanja razine mora, a većina brodskih linija je otkazana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Očekuje se jača kiša, prije svega na moru i u gorskom dijelu zemlje gdje bi lokalno moglo biti obilnije oborine. Jugo će puhati ne samo olujnom nego i orkanskom snagom pa se zato očekuju daljnje poteškoće u prometu.

Vrijeme od jutra uglavnom umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom: prije svega na zapadu, a najviše na Jadranu te u predjelima uz Jadran i u gorju. Tu je lokalno moguća obilnija oborina. Puhat će jako i olujno jugo, a u kopnenom dijelu jugoistočni i južni vjetar, u gorju također olujan. Temperatura u unutrašnjosti oko 15, dok će na Jadranu biti većinom između 17 i 20 stupnjeva.

I poslijepodne može biti nešto kiše, uglavnom slabe, bit će promjenjivo i vjetrovito, južno i dosta toplo uz temperaturu iznad 20, mjestimice moguće i 23, 24 stupnja.

Vrlo, vrlo toplo za doba godine sutra i u Slavoniji i Baranji. Ovdje i do 25. Uglavnom će se zadržati suho, uz izmjenu sunca i oblaka i povremeno jak jugoistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj prevladvat će oblačno, povremeno s kišom i grmljavinom, pri čemu oborina ponegdje može biti obilna. Olujno jugo poslijepodne će mjestimice dosezati i orkansku snagu, a olujnog vjetra bit će i u gorju. Temperatura na moru oko 20 stupnjeva, u gorju malo svježije, između 15 i 17.

Slično i u Dalmaciji. Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom koja također može biti obilna. Očekuje se vrlo vjetrovito vrijeme uz jako, olujno i orkansko jugo. Temperatura će većinom biti malo iznad 20 stupnjeva.

U utorak ujutro još će biti nešto kiše, osobito na istoku, nakon čega u većini krajeva slijedi razvedravanje i smirivanje vjetra, a kiše bi još moglo biti eventualno u gorju. U srijedu sunčanije i uglavnom suho, no već u četvrtak sa zapada nam stižu novi oblaci, potom i kiša. Bit će i malo manje toplo idućih dana, ali ne i hladno. I na Jadranu u noći na utorak i u utorak ujutro još može biti kiše, osobito na jugu, gdje i tada postoji mogućnost za obilniju oborinu. Zatim i ovdje razvedravanje, smirivanje vjetra, a oblačnije će se zadržati jedino na sjeveru. U srijedu i na Jadranu sunčanije i uglavnom suho, a u četvrtak novo naoblačenje, kiša i ponovno jačanje juga.

Iz HAK-a upozoravaju da su kolnici mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice u Lici i središnjoj Hrvatskoj te na dionicama autocesta: A1 između Bosiljeva i tunela Mala Kapela, A4 Goričan – Zagreb između Brezničkog Huma i Zagreba, A11 na dionici Jakuševec – Lekenik. Vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na autocesti A6 Rijeka – Zagreb zabilježene su tri prometna nezgode – prije čvora Vrata u smjeru Rijeke, u tunelu Pod Vugleš u smjeru Rijeke i u tunelu Sleme u smjeru Rijeke.

Zbog prometne nesreće na autocesti neko je vrijeme bio prekinut promet kroz tunel Sleme u smjeru Rijeke. Trenutno se vozi jedni trakom, a kolona je duga dva kilometra. Na zagrebačkoj obilaznici pred čvorom Ivanja Reka iz smjera Goričana kolona je oko 3 kilometra zbog radova i dvosmjernog prometa na mostu Sava.

Zbog prometne nesreće prekinut je promet županijskom cestom Poreč – Kanfanar (ŽC5209) u mjestu Sveti Lovreč.

Trajekti i katamarani ne voze

U prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije

Splitsko okružje: brzobrodska linija Milna – Rogac – Split, katamaranska linija Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, katamaranska linija Jelsa – Bol – Split, katamaranska linija Vis – Split, katamaranska linija Korčula – Hvar – Split, trajektna linija Ubli – Vela Luka – Split, trajektna linija Sumartin – Makarska, trajektna linija Drvenik Veli – Drvenik Mali – Soline, trajektna linija Sućuraj – Drvenik.

Riječko okružje: katamaranska linija Mali Lošinj – Cres – Rijeka, katamaranska linija Novalja - Rab - Rijeka, trajektna linija Lopar – Valbiska, brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak.

Zadarsko okružje: katamaranska linija Zadar – Molat – Brgulja – Zapuntel – Ist, katamaranska linija Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj.

Šibensko okružje: brodska linija Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice.

Dubrovačko okružje: brodska linija Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ, trajektna linija Dubrovnik – Lopud – Suđurađ, trajektna linija 832 Prapratno – Sobra.

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazana je linija Dubrovnik – Bari (Italija) te se putovanje prebacuje za utorak, 30. listopada, s polaskom u 10 sati.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene