Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Problemi i u BiH

Obilna kiša uzrokovala probleme diljem Hrvatske: Evo kad se očekuje vrhunac vodnog vala

Bujica odnijela tone smeća s odlagališta Lakota u Istri (Foto: Građanska inicijativa \
Bujica odnijela tone smeća s odlagališta Lakota u Istri (Foto: Građanska inicijativa \"Naš Potok\"/Facebook) Foto: Gra?anska inicijativa \"Naš Potok\"/Facebook
Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu proteklog je vikenda pogodila obilna kiša koje je uzrokovala brojne poplave, odrone tla i probleme u prometu.

U Hrvatskoj je kiša najviše problema prouzročila u Istri, gdje je poplava odnijela ogromne količine smeća s odlagališta otpada Lakota, Pazinsku jamu ispunila je voda, a u općini Grožnjan dio šume urušio se na cestu.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta

U Bosni i Hercegovini nevrijeme je poplavilo kuće u Zenici, a u Sarajevu se pod teretom nabujale rijeke urušio most na Ilidži. Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tijekom noći na ponedjeljak djelomice je normalizirano, no u nekoliko mjesta u središnjem dijelu te zemlje i dalje su na snazi izvanredne mjere, potvrdili su u ponedjeljak ujutro iz uprave Civilne zaštite Federacije BiH.

Ministarstvo unutarnjih poslova danas je objavilo priopćenje u kojem napominju kako su tijekom vikenda uvedene izvanredne mjere obrane od poplava na pojedinim dionicama sljedećih rijeka i rječica: Raša, Mirna, Dragonja, Boljunčica, Jadova, Novčica, Bogdanica i Kupa.

"Glavnina prognozirane oborine u obliku kiše u manjim količinama očekuje se u ponedjeljak 11. veljače 2019. godine, pri čemu se očekuje postupna stabilizacija vodostaja rijeka na području sektora D, s postupnim ukidanjem proglašenih mjera obrane od poplava“, poručuju iz MUP-a.

U nastavku pogledajte pregled stanja po županijama te prognoze vodostaja u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Istarska županija: Tijekom 3. veljače Županijski centar 112 Pazin zaprimio je deset dojava o ugrožavanju prometa kao posljedica nevremena te dodatnih osam poziva za pomoć vatrogasaca na ispumpavanju vode. Prestankom kišnih oborina došlo je do normalizacije stanja te su ukinute sve mjere izvanrednog stanja na pojedinim zaštitnim vodnim građevinama i većina izvanrednih mjera obrane od poplave na vodotocima u Istarskoj županiji. Promet je u potpunosti normaliziran 3. veljače u večernjim satima.

Ličko-senjska županija: Na području županije 4. veljače ukinute su izvanredne mjere obrane od poplava na rijekama Bogdanica, Novčica, Jadova i Lika (dionica Kosinjski Bakovac).

Primorsko-goranska županija: Prestankom kišnih oborina došlo je do normalizacije stanja vodostaja u gornjem toku rijeke Kupe.

PROGNOZA I STANJE VODOSTAJA (iz Izvješća Hrvatskih voda, 4. veljače u 9:00 sati)

Prognozirane i ostvarene obilne oborine u protekla tri dana, osobito na području sektora E (Lika i Gorski Kotar) i F te na slivu rijeke Save i Kupe u Republici Sloveniji, uz najavljeno i ostvareno topljenje snijega uslijed iznadprosječno visokih temperatura zraka, pri čemu je došlo do otapanja gotovo svog snježnog pokrivača dovelo je do porasta vodostaja rijeka na području sektora E (Kupe, Čabranke, Jadove, Mirne, Raše i stalih vodotoka nižeg reda) te na području sektora C i D (Save, Kupe, Une i ostalih vodotoka nižeg reda) uz uvođenje mjera obrane od poplava.

TENDENCIJA I PROGNOZA VODOSTAJA

KUPA: Vodostaji Kupe do Jamničke Kiselice su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih i srednjih voda. U Jamničkoj Kiselici vodostaj je u vrhu vodnog vala te slijedi opadanje. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje visokih voda. U Farkašiću su vodostaji dosegnuli pripremno stanje obrane od poplava.

MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih voda. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom porasta, u domeni niskih voda.

DUNAV: Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom blagog opadanja, u domeni niskih i srednje niskih voda.

SAVA: Vodostaji od granice sa Slovenijom do Crnca su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednjih i srednje visokih voda. Nizvodno su vodostaji u porastu, čemu će doprinijeti i sve desne pritoke. Na većini hidroloških postaja vodostaji su dosegnuli ili će tijekom današnjeg dana dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava.

UNA: Vodostaji Une u domeni su srednje visokih voda te bi tijekom poslijepodneva trebali dosegnuti vrh vodnog vala, nakon čega slijedi opadanje vodostaja. U Hrvatskoj Kostajnici vodostaji su u pripremnom stanju obrane od poplava.

STANJE VODOSTAJA U BOSNI I HERCEGOVINI I SLOVENIJI

Prema podacima Hrvatskih voda, na području Republike Bosne i Hercegovine, obilne oborine i topljenje snijega u relativno kratkom vremenu izazvala je porast vodotokova i pojavu bujičnih voda.

Prema podacima Operativno-komunikacijskog centra 112 Bosne i Hercegovine, proglašeno je stanje prirodne nesreće na području grada Zenice te općine Busovača, Kakanj, Kiseljak i Travnik. Na mnogim dionicama u Federaciji BiH došlo je do prekida ili potpune blokade prometa te se intenzivno radi na uspostavljanju ponovne putne komunikacije. Uslijed prestanka oborina započeo je trend stagnacije i blagog opadanja vodostaja na slivu rijeke Une, Sane, Vrbasa kao i na gornjem toku rijeke Bosne. Srednji i donji tok rijeke Bosne još uvijek bilježi porast vodostaja smanjenog intenziteta, što je posljedica dreniranja pritoka. Na mnogim vodomjernim stanicama počelo je obavještavanje nadležnih službi o daljnjoj mogućoj pojavi poplava. Prema meteorološkim prognozama očekuje se sniženje temperatura i prestanak oborina, što bi dovelo do poboljšanja hidrološke situacije. Vodostaji rijeke Save su u porastu, ali trenutno ne prijeti opasnost od plavljenja na ovom području, jer do proglašenja redovne odbrane od poplava ima još 4 m.

Prema podacima Centra za obveščanje Republike Slovenije, protoci rijeka Kupe i Save su veliki s tendencijom smanjivanja. Smanjuju se i protoci njihovih većih pritoka, samo rijeka Krka još uvijek stagnira, a tijekom poslijepodneva očekuje se smanjenje i njezina vodostaja. Sutla u donjem toku lagano raste. Sljedećih dana očekuje se smanjenje svih protoka.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene