Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simbol otpora

Obilježena 29. godišnjica okupacije Bogdanovaca: ''Bila je to, nažalost, uvertira za Vukovar''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na obilježavanju 29. godišnjice okupacije Bogdanovaca ministar obrane Mario Banožić poručio je da, iako dosad za zločine u tom mjestu nitko nije odgovarao, moramo vjerovati u demokratske državne institucije i da će oni koji su počinili zločine na kraju za njih i odgovarati.

U obrani Bogdanovcima, selu koje je tijekom rata, uz Vukovar, bilo jedan od simbola otpora velikosrpskom agresoru, sudjelovalo je 200-tinjak branitelja, među kojima je bilo mještana i pripadnika HOS-a, ZNG-a i policije. Poginulo je 40 branitelja i 89 mještana.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Časni sude, kajem se "Bude te Andrej lupo kur*em u čelo...": Osuđen zbog prijetnji Banožiću, sud je ipak bio blag Mario Banožić Neslužbeno Tri mjeseca kasnije: Banožić odstupio s pozicije predsjednika županijskog odbora HDZ-a

Zapovjednik obrane Bogdanovaca u Domovinskom ratu Ivan Matković Lasta na današnjem je obilježavanju rekao da je na popisu nestalih još 20 Bogdanovčana.

"Mi smo na kraju krajeva izdržali koliko smo mogli. Kada smo ostali bez oružja, više se nismo mogli niti braniti. Bila je to, nažalost, uvertira za Vukovar", rekao je Matković i dodao kako je bitno da se zna tko je u Bogdanovcima živio, tko je u njima radio i tko je u njima branio Hrvatsku i za nju u konačnici dao život.

29 godina od sloma obrane

Po riječima načelnika Općine Bogdanovaca Marka Baruna, prošlo je 29 godina od sloma obrane Bogdanovaca, a bol onih koji su izgubili svoje najmilije još je jaka.

"Živite život dostojan svakog našeg branitelja čija žrtva nije uzaludna", poručio je načelnik Barun.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Josip Šarić rekao je kako su se 1991. godine u jednim malim Bogdanovcima skupili najhrabriji sinovi Hrvatske.

"Mali Bogdanovci veliko su mjesto na karti Republike Hrvatske", istaknuo je Šarić.

Svi koji su počinili zločine za njih će odgovarati

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić poručio je da su hrvatski branitelji po cijenu života bili odlučni braniti neovisnost Republike Hrvatske.

"Sljedeći tjedan je 18. studenoga prvi put kao državni blagdan i na dostojanstven način ćemo ga tako i obilježiti. Prisjetit ćemo se svih hrvatskih branitelja koji nisu dočekali završetak rata", rekao je Banožić.

Poručio je kako, iako do sada za zločine počinjene u Bogdanovcima nitko nije odgovarao, moramo vjerovati u demokratske neovisne državne institucije te da će svi oni koji su počinili zločine na kraju za njih i odgovarati.

Premalo riječi o hrabrosti Bogdanovaca

Izaslanik predsjednika Republike, umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković ocijenio je kako se o hrabrosti Bogdanovaca danas premalo govori.

"Zajedno s 89 mještana, ovdje je živote izgubilo i 40 branitelja iz svih dijelova Hrvatske i zato danas, kada se prisjećamo tog 10. studenoga 1991. godine, ne želim govoriti o padu i porazu jer su Bogdanovci u tim najtežim danima Domovinskog rata bili oaza i svjetionik, jedan od stupova obrane grada Vukovara i Hrvatska to nikada neće zaboraviti", rekao je Mareković.

U crkvi sv. Leopolda Mandića za sve poginule, ubijene i nestale branitelje i civile u Bogdanovcima služena je misa zadušnica, a nazočni su mogli posjetiti i Spomen-dom Bogdanovce.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene