Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodjeljene i nagrade

Obilježen Međunarodni dan djece!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je obilježen Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj podsjetiti i senzibilizirati javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Po deveti put u Hrvatskoj je dodijeljena i nagrada za promicanje prava djece.

Iako su maleni, oni već sad znaju svoja prava. 'Mislim da je to ispravno da se djeca pozivaju na svoja prava, jer ih ona stječu, dobivaju, činjenicom rođenja, ona ih ne moraju zaslužiti ničim', kazala je Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Noćna mora Jezivi trener je godinu dana potajno snimao djevojčice na bazenu: "Teško se pomiriti s onime što se dogodilo" Ilustracija 1000 optužbi Užasno otkriće: Socijalni radnik 15 godina silovao i zlostavljao djecu, a pornografske snimke dijelio na dark webu

I djeca, nažalost osjećaju posljedice krize. Vlada će novim zakonom o socijalnoj skrbi donekle pomoći onim najugroženijima. 'Da se barem topli obrok plaća iz socijalne naknade za onu djecu čiji su roditelji neodgovorni i socijalnu naknadu često ili zapiju ili potroše na neke druge potrebe, da djeci osiguramo barem jedan topli obrok u toku dana', kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

>>
Centar za zlostavljanu djecu predstavio nove brojeve za prijavu zlostavljanja

U cijeloj Europi u tijeku su kampanje za suzbijanje siromaštva djece. A mnoga od njih, upozorava pravobraniteljica, izložena su i brojnim oblicima nasilja već u obiteljima. 'Kod nas tjelesno kažnjavanje, nažalost, još uvijek koristi kao odgojna metoda', kazala je Jelavić.

Nagrada za promicanje dječjih prava u Hrvatskoj dodijeljena je novinarki Višnji Biti. Već 38 godina promiče prava djece, i kaže, ne misli stati. Stručnjaci naglašavaju - djeca ne mogu čekati bolja vremena, jer rastu upravo sada i trebaju potporu odraslih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene