Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece udruge Hrabri telefon i Podrška žrtvama i svjedocima te Centar za zlostavljanu djecu predstavili su 116 brojeve na kojima djeca, roditelji i drugi mogu prijaviti zlostavljanje ili nestanak djeteta.


Prema podacima MUP-a svake godine zaprimi se tridesetak prijava za seksualno zlostavljanje djece, no taj je broj zapravo nekoliko puta veći. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je i na fizičko zlostavljanje djece koje je kod nas još uvijek rašireno.

Vezani članci Kriza u Etiopiji - 2 Žrtve genocida izgladnjivanjem: Jedu samo lišće, izgledaju kao kosturi, a od gladi im se mijenja boja kože Demografska slika Vukovara - 3 Iako Slavonija bilježi demografski potop, u Vukovaru se vide pomaci: "Povukli smo poticaje, što je bio velik vjetar u leđa"

"I s ovim besplatnim telefonima dostupnim 24 sata anonimnim, pozivamo sve da upravo prijave zlostavljače i da djecu zaštitimo", kaže Tomislav Ramljak iz Centra za zlostavljanu i nestalu djecu.

>> Evo kakve OPASNOSTI s interneta vrebaju djecu

"Hrabri telefon postoji već šesnaest godina i do sada smo primili preko 120.000 poziva i većina je vezana uz zlostavljanje i zanemarivanje", ističe Hana Hrpka iz Hrabrog telefona.

"Sve dotle dok imamo i jedno dijete koje trpui bilo kakav oblik nasilja, mi smo u problemu. Mi moramo ulagati velike napore ZR da toga ne bude", zaključila je Jelavić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook