Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu 16. godišnjice srpskog zločina nad hrvatskim civilima i braniteljima u Škabrnji poslijepodne počinje trodnevno obilježavanje te tragedije.


U osnovnoj školi u Škabrnji poslijepodne će biti predstavljene
knjige pjesama "Pokreni me da mogu pokretati" autora don Borisa Pedića, sadašnjeg škabrnjskog župnika, te "Molitve Križnog puta" autorice Ivane Viduke, pastoralne suradnice u škabrnjskoj župi.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović komentirao aferu Tušek: "To je jadno, to je bijedno. Ali ja tu ne vidim kazneno djelo. Branit ću prava političara da budu budale" Slika nije dostupna Ratni zapovjednik Škabrnje: 'Prvi put neću govoriti za govornicom jer mi to nije dopušteno'

U subotu poslijepodne počinje pobožnost Križnog puta u kojoj će mještani sa svijećama sudjelovati u povorci do vrha brda Ražovljeve glavice, odakle su srpski agresori razarali Škabrnju i okolna naselja.

Središnja komemoracijska svečanost bit će održana u nedjelju, 18. studenoga, na dan kada je JNA zajedno sa srpskim paravojnim postrojbama napala Škabrnju te nakon ulaska u mjesto surovo likvidirala 43 osobe, većinom civile.

Počast žrtvama uz ostale će odati potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović, koji će se u 10 sati na svečanosti na središnjem mjesnom Trgu dr. Franje Tuđmana obratiti nazočnima. Nakon toga bit će služena misa koju će predvoditi zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa, Potom će pod spomen-obilježje poginulima u Domovinskom ratu biti položeni vijenci i upaljene svijeće.

U Škabrnji je tijekom srpske okupacije te u eksplozijama mina nakon oslobođenja stradalo ukupno 86 civila i branitelja.