Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MVPEI priopćilo

O žalbi na neizručenje Vasiljkovića krajem ožujka ili početkom travnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski Vrhovni sud će krajem ožujka ili početkom travnja održati ročište povodom žalbe Hrvatske na odluku saveznog suda o neizručenju Dragana Vasiljkovića, u Hrvatskoj optuženog za ratni zločin, doznaje se od hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

'Ročište po žalbi bit će održano pred Vrhovnim sudom u tjednu koji započinje 29. ožujka 2010., a ukoliko australsko Državno odvjetništvo, koje zastupa Republiku Hrvatsku, uspije sa žalbom, predmet će biti vraćen Ministarstvu unutarnjih poslova Australije radi donošenja konačne odluke o izručenju Dragana Vasiljkovića u Hrvatsku', navodi se u priopćenju Ministarstva. Iz Ministarstva ističu da su već danas u Australiju poslali dodatne materijale te da će australsko državno odvjetništvo žalbu izraditi u suradnji s njima. Kažu da je ročište pred Vrhovnim sudom, na kojem je Hrvatskoj odobrena žalba, bilo kratko jer je sud prihvatio argumentaciju iznesenu u pisanom zahtijevu od 17. rujna prošle godine koji je u ime Hrvatske, na temelju dokumentacije Ministarstva pravosuđa, podnijelo australsko Državno odvjetništvo.

Pročitajte i ovo Teretni brod - 1 Traže oslobođenje kapetana Bekavca Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo: "Ovo je kriminalizacija pomoraca, cijeli slučaj jako je čudan" Slika nije dostupna Apel Srbima Dragana Vasiljkovića Kapetan Dragan: Srbijo, pomozi mi barem kao što si pomogla Purdi

Iz Ministarstva ističu da australski Vrhovni sud u praksi relativno rijetko odobrava zahtjeve za odobrenje podnošenja žalbe te da se pri raspravi i odlučivanju o dopuštenosti žalbe rukovodi s tri osnovna kriterija, a to su glavne značajke predmeta, pravna snaga argumenata te javni interes. Australski savezni sud je u rujnu prošle godine spriječio izručenje zaključivši da Vasiljković, koji ima i australsko državljanstvo, neće imati pravedno suđenje pred hrvatskim sudovima zbog svojih političkih uvjerenja. Hrvatska će, pak, pred Vrhovnim sudom u Canberri dokazivati da je takva odluka pogrešna.

Dragan Vasiljković, poznat po nadimku 'kapetan Dragan', bio je zapovjednik paravojnih srpskih snaga poznatih kao 'crvene beretke' tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije u razdoblju od 1991. do 1993. godine. Vasiljković je uhićen u siječnju 2006. u Australiji na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Prema optužnici šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, tereti ga se da je kao zapovjednik paravojne srpske postrojbe u lipnju i srpnju 1991. godine u kninskoj tvrđavi, gdje je tada bio smješten zatvor pobunjenih Srba, te u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene