Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski Vrhovni sud će krajem ožujka ili početkom travnja održati ročište povodom žalbe Hrvatske na odluku saveznog suda o neizručenju Dragana Vasiljkovića, u Hrvatskoj optuženog za ratni zločin, doznaje se od hrvatskog Ministarstva pravosuđa.


'Ročište po žalbi bit će održano pred Vrhovnim sudom u tjednu koji započinje 29. ožujka 2010., a ukoliko australsko Državno odvjetništvo, koje zastupa Republiku Hrvatsku, uspije sa žalbom, predmet će biti vraćen Ministarstvu unutarnjih poslova Australije radi donošenja konačne odluke o izručenju Dragana Vasiljkovića u Hrvatsku', navodi se u priopćenju Ministarstva. Iz Ministarstva ističu da su već danas u Australiju poslali dodatne materijale te da će australsko državno odvjetništvo žalbu izraditi u suradnji s njima. Kažu da je ročište pred Vrhovnim sudom, na kojem je Hrvatskoj odobrena žalba, bilo kratko jer je sud prihvatio argumentaciju iznesenu u pisanom zahtijevu od 17. rujna prošle godine koji je u ime Hrvatske, na temelju dokumentacije Ministarstva pravosuđa, podnijelo australsko Državno odvjetništvo.

Iz Ministarstva ističu da australski Vrhovni sud u praksi relativno rijetko odobrava zahtjeve za odobrenje podnošenja žalbe te da se pri raspravi i odlučivanju o dopuštenosti žalbe rukovodi s tri osnovna kriterija, a to su glavne značajke predmeta, pravna snaga argumenata te javni interes. Australski savezni sud je u rujnu prošle godine spriječio izručenje zaključivši da Vasiljković, koji ima i australsko državljanstvo, neće imati pravedno suđenje pred hrvatskim sudovima zbog svojih političkih uvjerenja. Hrvatska će, pak, pred Vrhovnim sudom u Canberri dokazivati da je takva odluka pogrešna.

Vezani članci Slika nije dostupna Kapetan Dragan podnio još jednu žalbu sudu Slika nije dostupna Kapetan Dragan ostaje u australskom zatvoru

Dragan Vasiljković, poznat po nadimku 'kapetan Dragan', bio je zapovjednik paravojnih srpskih snaga poznatih kao 'crvene beretke' tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije u razdoblju od 1991. do 1993. godine. Vasiljković je uhićen u siječnju 2006. u Australiji na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Prema optužnici šibenskog Županijskog državnog odvjetništva, tereti ga se da je kao zapovjednik paravojne srpske postrojbe u lipnju i srpnju 1991. godine u kninskoj tvrđavi, gdje je tada bio smješten zatvor pobunjenih Srba, te u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije. (Hina)