Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZATVOREN U OSIJEKU

Ustavni sud privremeno zabranio izručenje čovjeka kojeg Švicarska štiti od progona u Turskoj

Nurettin Oral (Foto: Provjereno)
Nurettin Oral (Foto: Provjereno) Provjereno
Aktualno Galerija +0 Nurettin Oral (Foto: Provjereno) Galerija 1/1 >>
Izručenje Nurettina Orala Turskoj, etničkog Kurda koji već 13 godina ima politički azil u Švicarskoj, privremeno je zabranio Ustavni sud.

Ustavni sud privremeno je zabranio izručenje Nurettina Orala Turskoj, a odluku o tome objavio je u četvrtak na svojim stranicama. 

Pročitajte i ovo Presica Možemo! 12.04.2024. - 9 PARLAMENTARNI IZBORI Još jedna kontra Milanoviću: "Ustavni sud ne treba eutanizirati" Nurettin Oral (Foto: Provjereno) 13 godina živi u Švicarskoj Provjereno u zatvoru s azilantom kojem Hrvatska prijeti izručenjem u Tursku: "Ovdje nema demokracije i zakona"

Ovom se odlukom privremeno zabranjuje izvršenje rješenja Vrhovnog suda od 12. prosinca 2017. kao i rješenja Županijskog suda u Vukovaru od 17. listopada 2017. godine. Oral se Turskoj ne smije izručiti sve dok se ne okonča postupak pred Ustavnim sudom, pa čak i da tako odluči ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. 

Nurettin Oral je etnički Kurd i turski državljanin koji je u Hrvatskoj uhićen u srpnju na temelju turske tjeralice. Turska ga traži zbog "povrede nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta".

Problem je u tome što Oral već 13 godina ima politički azil u Švicarskoj te živi u Bernu upravo na temelju političkog progona u Turskoj. 

Iako su odluke u njegovom izručenju Turskoj donijeli vukovarski Županijski sud i Vrhovni sud, posljednju riječ imao je ministar Bošnjaković. 

Oral je, međutim, 12. siječnja podnio ustavnu tužbu kojom se osporavaju prethodne sudske odluke. 

Nurettin Oral trenutno se nalazi u osječkom zatvoru, a s njim je nedavno razgovarao Mato Barišić, reporter emisije Provjereno

"Nisam došao ovamo s ceste. Niti sam kriv, niti sam s ceste. Pokazao sam im da živim u Švicarskoj", ispričao je tada Oral, koji u Švicarskoj, gdje radi kao parketar, živi sa suprugom i dvoje djece. Tvrdi da su proteklih godina također putovali izvan Švicarske, bili su na odmoru u Italiji i Njemačkoj. Strahuje da bi mu u slučaju da bude izručen Turskoj prijetila zatvorska kazna od 15 ili 20 godina. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene