Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se bivši ministar rada

Novi zakon naišao na kritike: "Stvorit će se još jedna nezaštićena kategorija"

Novi uvjeti rada preko studentskih ugovora (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Novi uvjeti rada preko studentskih ugovora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi uvjeti rada preko studentskih ugovora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novi uvjeti rada preko studentskih ugovora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novi uvjeti rada preko studentskih ugovora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novi uvjeti rada preko studentskih ugovora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirando Mrsić, bivši ministar rada (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Po novom Zakonu o obavljanju studentskih poslova preko studentskih ugovora će moći raditi i izvanredni studenti. Povećava se minimalna satnica, a plaća se mora isplatiti 15 dana nakon završetka rada. Najavljuju se i strože obveze za poslodavce.

Zbog novog Zakona o obavljanju studentskih poslova raditi bi mogao veći broj studenata. Po njemu će preko studentskih ugovora moći raditi i izvanredni studenti.

Pročitajte i ovo Menza u Zagrebu - 1 Stiglo 21. stoljeće Velika novost za studente: "Vidio sam na svoje oči. Mislim da je to trebalo dosta ranije" Ilustracija Kanada u problemu Ne znaju kako riješiti stambenu krizu pa su odlučili smanjiti broj međunarodnih studenata

Uz to, minimalna satnica se povećava na nešto više od 20 kuna, a bit će povećana za 50 posto ako studenti rade vikendom i praznicima. Poslodavac Denis Čupić smatra da su promjene koje Zakon donosi dobre.

"To olakšava budžete tih obitelji jer jednostavno studentima omogućava da nađu nekakvu zaradu uz studij, a i potiče ih se da ranije uđu u radne procese", rekao je.

No novi Zakon naišao je na više kritika. Jedni od njih su i bivši ministar rada Mirando Mrsić i njegova bivša pomoćnica.

"Mogu raditi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. To je meni neshvatljivo. Po tome bi trebali biti izjednačeni s radnicima", rekla je Marina Kasunić Peris iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

"Zakonom će se stvoriti još jedna nezaštićena kategorija radnika u Hrvatskoj", dodao je Mrsić.

Iz Ministarstva obrazovanja tvrde kako najveći broj studenata radi do šest mjeseci na godinu, a rad se ograničava i oporezivanjem.

"Studenti koji primaju naknade iznad 60.600 kn godišnje podliježu drukčijem poreznom tretmanu [...] čime je de facto ograničen broj sati neoporezivog rada", stoji u izjavi Ministarstva obrazovanja.

Kritiziralo se i izjednačavanje izvanrednih studenata s redovitima. Iz Ministarstva svoju odluku opravdavaju da izvanredni studenti imaju najviše troškove studiranja. Također napominju da je peticiju da se i njima omogući rad preko studentskih ugovora potpisalo 7.000 studenata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene