Velik uspjeh za hrvatsku umjetnost! Četiri kustosice časopis Art Review uvrstio je na listu Power 100, najutjecajnijih ljudi 2021. u svijetu suvremene umjetnosti. Ženskom kustoskom kolektivu WHW to nije prvi međunarodni uspjeh, a na listi su pretekle i direktora Facebooka Marka Zuckerberga.


Ivet Ćurlin, Nataša Ilić, Sabina Sabolović i Ana Dević - četiri su trenutno najutjecajnije Hrvatice u svijetu suvremene umjetnosti.

''Izuzetno nas veseli vidjeti da se takva jedna lista posljednjih godina puni i imenima koja dolaze iz različitih geopolitičkih pozicija'', istaknula je Dević.

Djeluju kao kustoski kolektiv What, How & for Whom/WHW. Prije dvije godine postigle su dotad nezamislivo, naime, odabrane su za vođenje Kunsthalle Wien - vodeće institucije za suvremenu umjetnost u Beču te jedna od najznačajnijih europskih kulturnih institucija, a Dević objašnjava: ''Prvi put je na jednu takvu poziciju odabrana kolektivna pozicija, koja pritom još uključuje ženski kolektiv''.

Iako je iza njih niz međunarodnih projekata, među kojima i Istanbulski bijenale, i dalje žele podupirati domaće autore.

Neprofitna Galerija Nova u centru Zagreba zahvaljujući ovim uspješnim kustosicama djeluje već 18 godina, a uskoro će i nova izložba, koja će se baviti radom u kulturi.

Od samih početaka njihov rad prati likovni kritičar i kustos Marko Golub. Popis magazina Art Review, poručuje, samo potvrđuje njihovu vrijednost koja je prepoznata i izvan Hrvatske: ''U tih 20-ak godina mislim da je vrlo jasno utjecao i na internacionalnu vidljivost Zagreba i Hrvatske. Svaki njihov projekt zapravo povlači kao svoju temu, ne umjetnost kao takvu, nego upravo njenu relevantnost za društvo u kojem živimo''.

ROUM Na radionicama se traži stolica više! Ruše predrasude i stereotipe, a pritom se originalno umjetnički izražavaju i brinu o okolišu
Andrija Jarak Novi skandal na kulturnoj sceni: "Ovo je crni petak za kulturu koja je kod nas na zadnjem mjestu"

Prvo mjesto na popisu zauzeo je američki umjetnik Beeple, sa svojim nezamjenjivim tokenom, odnosno radom koji postoji samo u virtualnom svijetu. Na posljednjem mjestu je šef Facebooka Mark Zuckerberg, koji se na popisu našao zbog svojeg Metaverzuma - novog smjera društvene mreže u kojoj bi se, među ostalim, trebala naći i virtualna umjetnost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju