Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slobodni umjetnici na nogama

Ministarstvo im uvodi cenzus za doprinose: "Od umjetnosti se u RH već sad ne može živjeti, svode nas na socijalu"

Ulični umjetnik (Foto: Dnevnik.hr)
Ulični umjetnik (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol (Foto: Dnevnik.hr) Nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ministrica kulture Nina Obuljen Kornižek (Foto: Dnevnik.hr) Ministrica kulture Nina Obuljen Kornižek (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ulični umjetnik (Foto: Dnevnik.hr) Ulični umjetnik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Samostalni umjetnik Ante Kuštre (Foto: Dnevnik.hr) Samostalni umjetnik Ante Kuštre (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Predsjednik Zajednice hrvatskih umjetnika Hrvoje Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Žestoka javna polemika između umjetnika i ministrice kulture. I to sve zbog izmjena Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti. Umjetnici tvrde da se nekim izmjenama umjetnike svodi na socijalne slučajeve te da je to udar na kulturu. Ministrica se brani i tvrdi kako razloga za nervozu nema.

Može li se u Lijepoj našoj od umjetnosti živjeti?

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja "Past će suradnici" Grmoja: "Plenkovićeva poruka je skandalozna, steže se obruč oko ministrice" Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara''

"Ne da se od umjetnosti ne može živjeti, nego se od ovoga u Hrvatskoj može jedino umirati. I to nimalo dostojanstveno, nego u najponižavajućim uvjetima", kaže samostalni umjetnik Ante Kuštre.

A moglo bi biti i još gore, kažu, ako prođe uvođenje minimalnog imovinskog cenzusa za umjetnike.

Slobodnim umjetnicima se iz državnog proračuna uplaćuje mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Prema, radnom prijedlogu ministarstvo predlaže uvođenje gornjeg i donjeg imovinskog cenzusa za te benefite.

Ovaj donji izazvao je pravu buru. Prijedlog je da ne mogu imati plaćene doprinose oni koji u godini zarade manje od 18 mjesečnih bruto plaća, što je po izračunu udruge umjetnika manje od oko 4000 kuna bruto na mjesec.

"Što znači da bi morali imati minimalno četiri izložbe mjesečno jer maksimalan honorar, ako ga uopće dobiju, je 1000 kuna po izložbi što bi na kraju bilo 48 izložbi godišnje", pojašnjava nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol.

A to je, kažu, nemoguće ostvariti. Većina, tvrde, zarađuje mizeriju.

"Ja sam prošle godine ukupno prodao radova za vrijednost oko 2.000 kuna i to je za mene bila dobra godina. Ima kolega koji su i manje, ima naravno i više, ali njih je manji broj", dodaje Kuštre.

Ovakvim prijedlogom, tvrde u zajednici umjetnika, bez doprinosa bi ostale dvije trećine samostalnih umjetnika.

"U ovakvim prilikama tržište umjetnina praktički ne postoji. S time, da su time urgoženi svi umjetnici, glazbenici, književnici i likovni umjetnici pogotovo", ističe predsjednik Zajednice hrvatskih umjetnika Hrvoje Kovačević.

Vice Tomasović iz Hrvatske udruge likovnih umjetnika stava je da nacrt prijedloga zakona treba u potpunosti odbaciti jer...

"On nije nastao temeljem mišljenja stručnjaka, strukovnih udruga, već je nastao u ko zna čijoj radionici", kaže Tomasović.

Ministrica kulture uvjerava - ovo nije prijedlog, već samo radni materijal, polazni temelj za raspravu.

"Nema nikakvog razloga za bilo kakvu nervozu oko toga. Ništa neće donositi kao konačni prijedlog za raspravu dok se ne postigne konsenzus", kaže ministrica Obuljen Koržinek.

Umjetnicima je sporan i dio oko udruga. Tvrde - žele se ugasiti.

"Zašto bi se gasio status strukovne udruge, većine strukovnih udruga u RH i zašto bi se hrvatska zajednica samostalnih umjetnika koji ipak čine umjetnici, zašto bi se njezina funkcija prebacila pod politiku, pod ministarstvo kulture?", pita se Vice Tomasović.

Ministrica odgovara: "Dio administrativnog posla koji se tiče priznavanja prava, to je dio koji mora raditi Ministarstvo, ali to nema nikakve veze sa radom udruge."

I ističe - fiksnih rokova nema. Poziva sve da se uključe u razgovore. A to bi, sudeći po svemu, moglo potrajati.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene