Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove kontroverze

Otkriveno što sve mijenja nova verzija Obiteljskog zakona, oporba bijesna: "Naša je dužnost da spriječimo ovo nasilje nad obitelji!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih je dana koalicijskim partnerima HDZ-a na očitovanje upućen novi prijedlog Obiteljskog zakona.

Iako nova verzija zakona ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji, dio odredbi za koje je ministrica Nada Murganić da će biti izbačene ostao je i u sadašnjem prijedlogu.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha"

Tako, kako piše Jutarnji list, izvanbračne zajednice nisu u potpunosti izjednačene s bračnima, izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako "postoje opravdani razlozi na strani djeteta", razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, roditeljski plan je izbačen u potpunosti, a posebnog skrbnika - odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete - plaćat će roditelji.

Kada je u pitanju razvod roditelja malodobne djece, prema sadašnjem zakonu on se pokreće pri centru za socijlnu skrb i ne traži se angažiranje odvjetnika. Ako se roditelji ne uspiju dogovoriti ide se u klasičnu sudsku proceduru. Prema novom prijedlogu zakona, razvod će se ponovno pokretati na sudu koji će donositi odluke, a roditeljski plan je izbačen. Uvedeno je obavezno roditeljsko informiranje i savjetovanje.

U povučenom prijedlogu zakona mnogima je sporan bio članak 104. u kojem je stajalo da "roditelji imaju prije svih pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima". Mnogi su u tome vidjeli napad na kurikularnu reformu i bilo im je neprihvatljivo da se obrazovanje ne temelji na znanosti nego na uvjerenju roditelja.

Ta rečenica u novom je prijedlogu izbačena, međutim u članku 108. koji se odnosi na školovanje i obrazovanje djeteta, nalazi se novi stavak koji glasi: “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

Podsjetimo, Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, koji je u javnu raspravu pušten 27. rujna, izazvao je brojne žestoke kritike i revolt zbog nekih odredaba, posebno definicije obitelji koje nije bilo u dosadašnjim zakonima. Taj prijedlog zakona je povučen.

Na novi prijedlog zakona na svom Facebooku već je reagirao SDP-ov Arsen Bauk.

"Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti, ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji", napisao je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene