Nada Murganić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Nada Murganić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ovih je dana koalicijskim partnerima HDZ-a na očitovanje upućen novi prijedlog Obiteljskog zakona.


Iako nova verzija zakona ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji, dio odredbi za koje je ministrica Nada Murganić da će biti izbačene ostao je i u sadašnjem prijedlogu.

Vezani članci Ilustracija - 9 Uz darovitu djecu vežu se mnoge zablude, a u školskom sustavu često se izgube: Ona nisu superljudi i trebaju pomoć Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Dosad podijeljeno skoro 200 milijuna kuna: Ministrica Murganić potpisala ugovor o unaprjeđenju usluga za djecu

Tako, kako piše Jutarnji list, izvanbračne zajednice nisu u potpunosti izjednačene s bračnima, izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako "postoje opravdani razlozi na strani djeteta", razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, roditeljski plan je izbačen u potpunosti, a posebnog skrbnika - odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete - plaćat će roditelji.

Kada je u pitanju razvod roditelja malodobne djece, prema sadašnjem zakonu on se pokreće pri centru za socijlnu skrb i ne traži se angažiranje odvjetnika. Ako se roditelji ne uspiju dogovoriti ide se u klasičnu sudsku proceduru. Prema novom prijedlogu zakona, razvod će se ponovno pokretati na sudu koji će donositi odluke, a roditeljski plan je izbačen. Uvedeno je obavezno roditeljsko informiranje i savjetovanje.

U povučenom prijedlogu zakona mnogima je sporan bio članak 104. u kojem je stajalo da "roditelji imaju prije svih pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima". Mnogi su u tome vidjeli napad na kurikularnu reformu i bilo im je neprihvatljivo da se obrazovanje ne temelji na znanosti nego na uvjerenju roditelja.

Ta rečenica u novom je prijedlogu izbačena, međutim u članku 108. koji se odnosi na školovanje i obrazovanje djeteta, nalazi se novi stavak koji glasi: “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

Podsjetimo, Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, koji je u javnu raspravu pušten 27. rujna, izazvao je brojne žestoke kritike i revolt zbog nekih odredaba, posebno definicije obitelji koje nije bilo u dosadašnjim zakonima. Taj prijedlog zakona je povučen.

Na novi prijedlog zakona na svom Facebooku već je reagirao SDP-ov Arsen Bauk.

"Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti, ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji", napisao je.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju