Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt star šest godina

Je li novi ministar graditeljstva u potencijalnom sukobu interesa? "Te određene situacije on vjerojatno ne bi mogao rješavati..."

Aktualno Galerija Projekt Kupari - 1 Projekt Kupari - 1 Foto: DNEVNIK.hr Projekt Kupari - 2 Projekt Kupari - 2 Foto: DNEVNIK.hr Projekt Kupari - 3 Projekt Kupari - 3 Foto: DNEVNIK.hr Projekt Kupari - 4 Projekt Kupari - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Projekt Kupari - 5 Galerija 1/10 >>
Novi ministar gospodarstva Ivan Paladina se baca na obnovu Banovine i Zagreba - no obnovu Kupara još od 2015. godine nije uspio realizirati. Je li Paladina, koji je i dalje suvlasnik tvrtke zadužene za Kupare, a danas ministar koji će odlučivati o budućnosti projekta, u potencijalnom sukobu interesa? Više je doznala reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

U Kuparima su i danas znatiželjni turisti. Ruševine su ako ništa - turistička atrakcija. "Ludo je vidjeti ovako napuštene hotele, pričaju jednu drugačiju priču rata", kazao je Robin iz Nizozemske.

Pročitajte i ovo Razrušeni hoteli u Kuparima - 2 Besplatna reklama Najpopularniji youtuber svijeta posjetio razrušeni hotel u Kuparima: Video ima 80 milijuna pregleda Slika nije dostupna VLADA DONIJELA ODLUKU O INVESTITORU ZA KUPARE 'Zatekli smo potpuni nemar, a u 4 godine to smo formalno uredili'

A priča je već trebala biti gotova. Tvrtka Avenue ulaganja - sada Kupari Luxury Hotels, čiji je suvlasnik Paladina koncesiju na 99 godina dobila je prije sedam godina.

Ivan Paladina u 2015. godini najavljivao je kako će kompleks Kupari biti gotov 2020. godine. "Predviđamo da ćemo prve goste primiti u godini 2020. godini", kazao je Paladina 13. listopada 2015.

Paladina, potpisnik Ugovora o koncesiji za Kupare, danas tvrdi - direktor tvrtke nije više od četiri godine, a postupak izvlaštenja pokrenuo je prije dvije godine. No u sudskom registru i dalje je upisan kao vlasnik tvrtke.

"Dosad su to ministri prenosili na odvjetničke urede koji onda obavljaju upravljačka prava, u ime svoje, a za račun ministra, osobe koja je to prenijela. Zakon propisuje kako ta osoba, ministar u ovom slučaju, ne smije davati nikakve upute, naloge i savjete onome na koga su prenijeta prava, ima pravo biti samo jedanput godišnje informiran", navodi odvjetnica Viktorija Knežević.

Rok za predaju projektne dokumentacije bio u veljači

Paladina bi sada u ulozi ministra trebao odlučivati o budućnosti projekta u koji je bio uključen. Naime, rok za predaju projektne dokumentacije bio je u veljači 2022.

Investitor može dobiti produljenje, a o tome odlučuje upravo ministar graditeljstva. I tu se javlja problem.

"Sam obveznik našeg zakona ne može odlučivati u situacijama kada bi se to odlučivanje ili potpisivanje ugovora ticalo u konačnici nekog njegovog poslovnog interesa ili interesa s njim povezane osobe. Jasno možete iščitati da te određene situacije on vjerojatno ne bi mogao rješavati, već bi se morao izuzimati od tih odluka", objasnila je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Ministar Paladina u 60 dana treba urediti sve svoje privatne poslove kako bi spriječio predvidljivi sukob interesa.

Na upit Dnevnika Nove TV što je s rokovima za Kupare i je li investitor zatražio njihovo produljenje, Ministarstvo graditeljstva nije odgovorilo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene