Investicije u turizmu - uvijek zvuče obećavajuće. Ekipa Nove TV godinama obilazi ruševine na jugu Hrvatske koje su već trebale biti luksuzni hoteli. Jedna od njih je i kompleks Kupari, za koji je krajem godine osnovano novo povjerenstvo, a na čelu mu je bivši ministar Darko Horvat, koji je trenutno u pritvoru. Reporterka Paula Klaić Saulačić još jednom je obišla Dubrovnik i Župu dubrovačku.

Galerija Investicije - 4 Investicije - 3 Investicije - 2 +0 Investicije - 1

Reporterka Nove TV Paula Klaić Saulačić istražila je što se događa s kompleksom Kupari u Župi dubrovačkoj.

Vladina strateška investicija još od 2017. godine - vrijedna je više od 400 milijuna kuna.

Ulagač u projekt bio je u partnerstvu s Agrokorom, čiji je slom zaustavio sve aktivnosti vezane uz hotel koji je trebao imati 600 smještajnih jedinica.

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je obaviješteno kako je došlo do privremenog prekida aktivnosti na razvoju projekta, primarno zbog razrješavanja vlasničkih odnosa. Dinamika i rokovi realizacije strateških projekata ovise o prilikama i poslovnim planovima investitora", poručuju iz resornog ministarstva.

Kupari - jedna od najpoznatijih ratnih ruševina - u isto vrijeme turistička ratna atrakcija za turiste i sramota hrvatske države. Početak na radu projekta najavljivao se još u 2018. godini.

Prošle godine u priču ulaze i singapurska tvrtka koja je kupila 50 posto udjela u kompaniji koja je Kupare dobila u koncesiju na 99 godina.

Projekt je dobio i novo povjerenstvo - na čelu kojeg je ministar nadležan za državnu imovinu - sada već bivši ministar Darko Horvat.

Silvio Nardeli, načelnik općine Župa dubrovačka kaže kako je veljača ove godine rok za izradu projektne dokumentacije, s tim da postoji mogućnost produljenja roka. Odluku treba donijeti Vlada, odnosno povjerenstvo. Nardeli vjeruje da će do toga doći.

Rušenje hotela Belveder najavljivalo se za zimu 2017. godine - a otvaranje krajem 2019. godine. Hotel je dobio i arhitektonsko rješenje i najavljivao se kao jedan od luksuznijih u Hrvatskoj - no sve je zapelo na pomorskom dobru.

Dogovoreni posljednji detalji o projektu Kupari (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dogovoreni posljednji detalji: Kreće realizacija investicije vrijedne 100 milijuna eura

Investicijske trakavice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zapelo ulaganje u Kupare od 100 milijuna kuna: Za danas zakazan sastanak u Banskim dvorima

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika pojašnjava kako će to biti završeno kroz 15 do 20 dana. Na pitanje je li sve moglo ići brže, odgovara:

"Moglo je brže, nije do nas, mi nismo ti koji definiraju granicu pomorskog dobra. Jasna je Vlada RH i Državno odvjetništvo", poručio je.

Investicije u turizmu magične su riječi vladajućih za uzlet hvatskog gospodarstva.

A ruševine stoje - više ne samo kao podsjetnik na ratnu prošlost već kao svjedok stvarne investicijske klime u Hrvatskoj. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju