Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liste čekanja

"Lani je 89 posto CT i MR postupaka financirao HZZO": Ministarstvo objasnilo kako će smanjiti liste čekanja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Tomislav Kristo/Cropix
U usporedbi s godinom ranije, prošle su godine građani privatno platili 48 posto više MR pregleda. Porastao je i broj MR pregleda koje je financirao HZZO, i to za 33 posto.

U Hrvatskoj su prošle godine obavljena 785.392 CT i MR pregleda, koje je u 89 posto slučajeva financirao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), objavio je u četvrtak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Prošle je godine obavljeno 489.520 CT-pregleda te 295.872 MR-pregleda, a 11 posto pregleda nije financirao HZZO (88.811 pregled), navodi se u dodatnim pojašnjenjima podataka iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2022. godinu.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

U Ljetopisu se ne specificira koliko je tih pregleda obavljeno u javnim, a koliko u privatnim zdravstvenim ustanovama.

U odnosu na godinu ranije, 48 posto više MR pregleda plaćeno je privatno, ali i 33 posto više MR pregleda financirao je HZZO.

Pročitajte i ovo Zrakoplov pao na autocestu u Maleziji strava u Maleziji VIDEO Dramatična snimka: Avion pao na autocestu, poginulo devetero ljudi

"Radi se na smanjenju lista čekanja"

Na navedene podatke dodatno je reagiralo Ministarstvo zdravstva koje ističe svoje napore na skraćivanju dugih lista čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama, u kojima se posebno dugo čeka na MR pretragu.

U Ministarstvu kažu da se po svakoj ustanovi prati broj dijagnostičkih postupaka na koje se čeka duže od 250 dana kao i iskorištenost uređaja po ustanovama.

Pročitajte i ovo Marko Sladoljev i Marin Miletić - 2 "Životi su im u opasnosti" Mostovci o pritvorenim navijačima Dinama: "Grčki mediji traže osvetu, a roditelji su prepušteni sami sebi"

Cilj je da se na dan 31. prosinca ove godine niti na jedan dijagnostički postupak ne čeka duže od 270 dana (devet mjeseci).

Ravnateljima bolnica ukazuje se na potrebu organizacije rada u dvije smjene kako bi se u danu obradilo više pacijenata i time skratile liste čekanja i povećala iskoristivost dijagnostičkih uređaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Moslavini Tragedija na radnom mjestu: Viličarom prikliještio ženu na tlu, preminula je od ozljeda

Bolnice će od rujna na webu morati objavljivati liste čekanja

Primjerice, u jednoj općoj bolnici u prosjeku se dnevno obradi 31 pacijent na MR uređaju, dok se u drugoj općoj bolnici na istom takvom uređaju u prosjeku dnevno obradi 18 pacijenta.

U MIZ-u kažu da se sve prati, od analize distribucije budućih termina do analize podataka o količini izvršenih postupaka u jedinici vremena.

Uočeno je da pojedini specijalist kliničke radiologije godišnje odradi 105 DTP postupaka MR-a, ali isto tako u istoj bolnici njegov kolega radi samo 18 DTP postupaka MR-a. To znači da je prvi liječnik u zdravstvenoj ustanovi iste kategorije, u istom vremenskom periodu, napravio 105 pregleda magnetne rezonance naspram drugog liječnika koji ih je napravio tek 18 što je gotovo 6 puta manje od prvog liječnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni zavod za statistiku Stigli najnoviji podaci: Inflacija usporila, stopa najniža od lanjskog ožujka

Na temelju navedenih podataka, ravnateljima se ukazuje na nejednoliku učinkovitost pojedinih liječnika u pružanju zdravstvenih usluga.

Ministarstvo ističe da će liste čekanja ubuduće morati raspolagati informacijom o prvih pet slobodnih termina te da će svaka bolnica do kraja rujna mora objavljivati na svojim web stranicama podatke o listama čekanja i prvim slobodnim terminima.

Radi postizanja veće transparentnosti ukinuta je mogućnost uzimanja predbilježbi i dodjeljivanja okvirnog termina te se od bolnica zahtijeva prikaz svih termina za cjelokupno radno vrijeme bez obzira na vrstu postupka na koji se naručuje.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene