Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pembrolizumab

Novi lijek za metastatski melanom na osnovnoj listi lijekova HZZO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među 16 lijekova, koji su ovoga tjedna uvršteni na osnovnu listu lijekova HZZO-a, nalazi se i lijek pembrolizumab, koji se danas u svijetu koristi kao prvi izbor u liječenju metastatskog melanoma, čime je u Hrvatskoj uvedena imunoterapija za liječenje te bolesti.

"U liječenju melanoma sada smo došli na svjetsku razinu, uveli smo imunoterapiju koja može doista revolucionarno promijeniti prognozu bolesnika s melanomom. Za melanom smo do sada imali jedan lijek, jedan stari citostatik visoko toksičan, a bez učinka, koji se nije pokazao učinkovit za produljenje života bolesnika", kaže pročelnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština.

Najbolji biotehnološki proizvod u SAD-u

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" HZZO Traže očitovanje HZZO reagirao na sramotan slučaj u zagrebačkom zdravstvu

Lijek je dobio nagradu kao najbolji biotehnološki proizvod u SAD-u 2015. godine, a polovicom iste godine stavljen je u promet i u EU. Njegova primjena pokazala je da bolesnici s uznapredovalim melanomom imaju višestruko dulje preživljenje, koje doseže 32 mjeseca, u odnosu na kemoterapiju (od 5 do 9 mjeseci).

"Što se tiče raka dojke, za bolesnice čiji tumori imaju izraženiji HER 2, imali smo prvo trastuzumab (Herceptin), pa pertuzumab (Pergeta) i sad smo dobili još jedan lijek - trastuzumab emtazin (Kadsyla), koji je pridonio da donedavno prognostički najgori rak dojke danas bude najbolji. Iako je prognoza ishodišno loša, te žene imaju najveće produljenje života", kaže Pleština.

Ističe kako kod nekih zloćudnih bolesti još uvijek ne postoji dijapazon učinkovitih lijekova, pa je kod raka dojke još uvijek najslabija terapija kod tzv. trostruko negativnog raka dojke, kod kojeg nema pozitiviteta hormonskih receptora ni HER 2, pa tu još uvijek ne postoji mogućnost ciljanog liječenja oboljelih i jedina opcija u tretmanu je kemoterapija.

Među novih lijekovima na listi HZZO-a iskorak je, navodi Pleština, napravljen i kod bolesnika s kroničnom limfocitnom leukemijom, koji su dobili tri nova ciljana lijeka, za pojedine grupe bolesnika s nekom mutacijom.

Za neke ranije lijekove proširena indikacija

Za neke lijekove, koji su od ranije na listi, proširena je indikacija, pa će se tako bevacizumab, koji je dosad korišten kod raka debelog crijeva, moći koristiti u liječenju raka jajnika i vrata maternice, gdje je pokazao korist u produljenja života, kaže Pleština.

U HZZO-u ističu kako se na liste lijekova neprestano uvrštavaju novi lijekovi i proširuju indikacije za lijekove koji se već nalaze na listama lijekova, a ovoga je puta u jednom navratu uvršten nešto veći broj novih lijekova.

Na liste je uvrštena naprednija generacije lijekova, koja teško oboljelim pacijentima od različitih zloćudnih i teških bolesti omogućava uspješnija liječenja, bolju zdravstvenu zaštitu te, u konačnici, dugovječniji i kvalitetniji život.

Na osnovnoj listi sada je i novi lijek za liječenje metastatskog karcinoma prostate radij 223 diklorid, a uz lijekove za onkološke bolesti uvršteni su i novi lijekovi za idiopatsku plućnu fibrozu, kronični hepatitis C te HIV infekcije.

"Uvrštavanje novih lijekova na liste lijekova pokazuje da je cilj HZZO-a, kao i cjelokupnog zdravstvenog sustava, na prvo mjesto staviti brigu za pacijenta, posebno za teško oboljele, te da zdravstveni sustav ostaje solidaran, nastojeći teško oboljelima omogućiti najbolje moguće liječenje", kažu u HZZO-u. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene