Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno na suncu

Sve više oboljelih od melanoma: Evo na koje simpatome trebate paziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi su jedva dočekali sunčano i toplo vrijeme. No, pretjerano izlaganje kože suncu može dovesti do teških posljedica.

Svake je godine sve više oboljelih od melanoma. Stoga liječnici upozoravaju na temeljitu zaštitu kože te obavezno praćenje promjene na madežima. Jer, otkrije li se na vrijeme, melanom se može izliječiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Splitu Žena fotografira brave na ulaznim vratima u zgradi: Policija upozorava građane Stiže nam toplinski val - 3 NIZ VRUĆIH DANA Nakon poplava stižu vrućine: DHMZ izdao upozorenje, u ovim gradovima već od utorka umjerena opasnost od toplinskog vala

Iako većina uživa u sunčanom vremenu, potrebno je pripaziti. Jer svake je godine, sunce sve jače. Da ne dođe do neželjenih posljedica, dobro je kod liječnika pregledati madeže.

'Ako neki madež najednom se počne naglo povećavati, rasti, mijenjati boju, mijenjati rubove, ako slučajno prokrvari ili bude ranica koja ne zaraste', kaže Tomislav Duvančić, spec. dermatologije, KBC Sestre milosrdnice

Sve su to simptomi koji mogu uzrokovati melanom.

'Incidencija svakako kod tog raka kože je u porastu. Svugdje u svijetu tako i u Hrvatskoj. To se i vidi, mi to osjetimo u ambulanti', kaže doktor Duvančić.

Koža sve pamti, pa je potrebno dobro je zaštititi.

'U vrijeme kada je UV indeks kao mjera jačine sunca najviši, a to je između 10 i 16 sati, valjalo bi se kloniti sunca fizički', kaže Mirna Šitum iz Hrvatskom dermatovenerološkog društva.

Bitna temeljita zaštita kože

To itekako znaju naši sportaši, koji nerijetko treniraju na otvorenom.

'Nama je najbolje što se mi dogovorimo s trenerom da imamo trening 8-10 i popodne nikad prije 4', kaže veslač Valentin Sinković.

'Ali kapa je obavezno na glavi. Madeže dobivamo stalno, pa pazimo ako je malo neki preveliki, onda se odemo kontrolirati', kaže Martin Sinković.

'Obavezno se namažem prije meča i prije svakog zagrijavanja, a pogotovo lice, a onda tijelo', kaže tenisačica Ana Konjuh.

Jer samo temeljitom zaštitom kože, mogu se spriječiti neželjene posljedice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene