Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Građevinska inspekcija zabranila radove u Karlovačkoj pivovari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građevinska inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćila je danas da je u Karlovačkoj pivovari zatvorila gradilište nove energane, koja je jedinstvenim projektom vezana s postrojenjem za rekuperaciju ugljičnog dioksida, zato što je inspekcijskim pregledom 30. ožujka utvrdila da se radovi ne obavljaju u skladu s građevinskom dozvolom.

Time ostaje na snazi rješenje inspekcije zaštite okoliša o privremenoj zabrani rada fermentacije, što znači proizvodnje piva. Inspekcija je Pivovari naložila otklanjanje nepravilnosti.

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama

Glasnogovornica Ministarstva graditeljstva Kata Gojević objasnila je da Karlovačka pivovara za energanu i postrojenje za rekuperaciju CO2 ima jednu građevinsku dozvolu i da ne postoji mogućnost izdavanja parcijalne uporabne dozvole za postrojenje za rekuperaciju, jer se za jednu građevinsku dozvolu izdaje jedna jedinstvena uporabna dozvola.

Tako se zabrana odnosi i na produžetak funkcionalne probe sustava za rekuperaciju ugljičnog dioksida kao zadnje faze građenja, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Proba rada postrojenja za rekuperaciju ugljičnog dioksida obavljena je od 20. do 26. ožujka sukladno glavnom izvedbenom projektu strojarskih i termoenergetskih instalacija nove energane. Ona nije u potpunosti uspjela zbog rupe u balonu za spremanje ugljičnog dioksida. Pivovara je Inspekciju obavijestila o tome 28. ožujka i najavila da će 31. ožujka nastaviti s probom toga sustava.

Problemi u Karlovačkoj pivovari uočeni su nakon što su 23. veljače kod Pivovarskog potoka smrtno stradali jedan čovjek i njegov pas. U danima koji su uslijedili kriminalističkom je obradom utvrđeno da je Karlovačka pivovara "protuzakonito u ispust sustava oborinskih voda usmjerila ugljični dioksid i time dovela do znatnijeg onečišćenja okoliša". Tada je po nalogu Eko-stožera početkom ožujka "ispust ugljičnog dioksida privremeno preusmjeren u zrak, do osposobljavanja uređaja za rekuperaciju ugljičnog dioksida, uz obavezu konstantnog mjerenja".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene