Obavijesti Pretražite Navigacija
Stručnjaci o savjetodavnom referendumu

Nove činjenice nameću slovensko rješenje spora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak za međunarodno pravo Neven Šimac izjavio je večeras kako je savjetodavni referendum koji kani raspisati slovenska vlada 'nova jaka činjenica pred arbitražom' koju nameće slovenska strana u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Govoreći u Zmajskoj kuli na Kamenitim vratima u Zagrebu pred članovima Družbe "Braće hrvatskoga zmaja", Šimac je rekao kako će eventualna arbitraža o tome voditi računa te da Hrvatska tome "mora učiniti jednu protutežu". Šimac je objasnio nakane koje su dovele do izjave Komisije "Justitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije, napomenuvši kad se u osnovi ugrožava pravo, prijeti opasnost da bude ugrožen mir. Napomenuo je kako je Hrvatska još mjesec dana članica Vijeća sigurnosti te da bi bilo dobro da iskoristi svoju poziciju te iznese granični problem pred to tijelo.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Nekadašnji voditelj hrvatske Državne komisije za granice Hrvoje Kačić smatra sporazum o arbitraži nedorečenim budući da stranke moraju zajednički definirati o kojim se spornim točkama u rješavanju graničnog pitanja radi. "Najveći nedostatak sporazuma je što nije indentificarano što su sporna pitanja", rekao je.

Zabrinjavajuće je da to nitko do sad nije spomenuo

Kačić, osim toga, upozorava kako je članak 5. sporazuma o arbitraži koji govori o mjerodavnom datumu apsurdan - da nijednom dokumentu ni postupku poduzetu jednostrano od bilo koje strane nakon 25. lipnja 1991. ne će biti pridan pravni značaj. Po tome, kako je objasnio, na spor se ne bi odnosila ni Konvencija o pravu mora UN iz 1982., koju su poslije navedena nadnevka dvije strane ratificirale. 'Zbrinjavajuće je kako to do sada nitko nije uočio niti spomenuo', smatra Kačić.

Akademik Vladimir Ibler govoreći o povijesti hrvatsko-slovenskog graničnog spora, istaknuo je kako svatko tko o tom problemu hoće govoriti mora poznavati hrvatski Ustav, Konvenciju o pravu mora UN-a, slovenski Memorandum o Piranskom zaljevu te note koje su se izmjenjivale.

>> 'Arbitraža se potpisuje iako svi strahuju od ishoda'

'Tko ne poznaje slovenski Memorandum od 7. travnja 1993. ne može o tim stvarima govoriti', izjavio je, pojasnivši kako tim dokumentom Slovenci traže suverenost nad cijelim Piranskim zaljevom te 'izlaz' na otvoreno more. Po Iblerovoj ocjeni to je 'suludo' s jedne, a s druge strane 'bezobrazno'. Ibler se posebno osvrnuo na tzv. Račan-Drnovšekov sporazum, zatim na dogovor Janša-Sanader na Bledu 2007., koji možemo dokazavati da obvezuje. Glede arbitraže, Ibler je rekao kako 'vrhovi' ne znaju što je arbitraža. Što će biti nakon stockholmskog dokumenta, Ibler nije htio komentirati, rekavši kako ne želi biti prorok. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene