Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Neutješna majka sestara Filipović nakon oslobađajuće presude za Roberta Žaju: "Da budem iskrena, to sam i očekivala. Ostala sam sama"

Aktualno Galerija Smrt sestara Filipović: Ilustracija - 5 Smrt sestara Filipović: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Privođenje Roberta Žaje Privođenje Roberta Žaje Foto: Robert Fajt/Cropix Smrt sestara Filipović: Ilustracija - 4 Smrt sestara Filipović: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Smrt sestara Filipović: Ilustracija - 3 Smrt sestara Filipović: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Smrt sestara Filipović: Ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Riječki Županijski sud u ponedjeljak je zbog nedostatka dokaza nepravomoćno oslobodio krivnje 52-godišnjeg Roberta Žaju, optuženog da je 2006. kao vozač izazvao sudar u kojem su na autocesti kod mjesta Čavli iznad Rijeke poginule sestre Višnja i Gordana Filipović.

Robert Žaja oslobođen je optužbi da je skrivio prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale sestre Filipović. Nepravomoćna je to presuda županijskog suda u Rijeci.

Riječ je o tragičnom događaju iz 2006. godine kada su na autocesti A6 u prevrtanju vozila poginule Višnja i Gordana Filipović. Za vozačem automobila tragalo se deset godina. Na desetu godišnjicu njihove pogibije policija je privela Roberta Žaju.

Na današnju presudu postoji mogućnost žalbe o kojoj će se odlučivati na Visokom kaznenom sudu.

Majka sestara Filipović kaže kako je očekivala ovakvu presudu.

"Iskrena da budem, ja sam to i očekivala, ništa gore ni lošije. Ja sam sama, sama ostala", rekla je Ljubica Filipović za Dnevnik Nove TV nakon što je objavljena presuda. 

"Taj netko mi je oduzeo sve što sam imala, moju obitelj i sve. Kakva god vijest do mene da je došla, meni moju djecu ne može nitko i ništa vratiti i mog supruga koji je iz tog razloga isto otišao", komentirala je presudu drhtavim glasom Ljubica te zahvalila novinarima Dnevnika Nove TV

"Ja kažem, zahvaljujući upravo Novoj TV i vašim kolegama koji su nebrojeno puta bili tu kod nas, pokušavali smo da bi se nešto napravilo, da slučaj ne ode u zaborav", rekla je utučena majka. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvanredni nadzor USKOK češlja policijsku postaju: Nestao zaplijenjeni novac, policajka udaljena iz službe

Sudsko vijeće u Rijeci u ponedjeljak je presudilo kako nema dovoljno dokaza iznesenih tijekom suđenja da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda.

Optužnicom se Roberta Žaju teretilo da je 15. prosinca 2006. navečer Renault Clio autocestom vozio u zabranjenom smjeru, kada je iz suprotnog smjera na njega naletjela Toyota Yaris s petero mladih, koju je vozila tada 22-godišnja Višnja Filipović.

Kako bi izbjegla izravni sudar, tvrdi tužiteljstvo, ona je skrenula naglo udesno, a potom ulijevo uz kočenje, pa se automobil zanio i prevrnuo nekoliko puta.

Poginula je na mjestu nesreće, a dan poslije, od posljedica teških ozljeda i njezina tada 18-godišnja sestra Gordana, dok je troje putnika bilo lakše ozlijeđeno.

Pročitajte i ovo Toni Turčinov Opasnost od utjecaja na svjedoke Ostaje u pritvoru: Policija i USKOK objavili detalje, pogledajte za što se sve tereti Tonči Turčinov

Sutkinja je u obrazloženju presude istaknula kako je nekoliko svjedoka reklo da je vidjelo Renault kako u to vrijeme vozi suprotnim smjerom. No, dodala je, ostali su sa sigurnošću tvrdili da su vidjeli Golf, Renault ili Škodu Fabiju kako se kreću u zabranjenom smjeru.

"Ni njihovi iskazi vezani uz slova i brojeve na registracijskim pločicama tog automobila ne potvrđuju da bi to bio automobil Clio Roberta Žaje", poručila je sutkinja Jasenka Kovačić.

Pročitajte i ovo Fran Olujić Za Dnevnik Nove TV Istraga protiv Turčinova obuhvatila više od 100 različitih troškova, odvjetnik otkriva razmišlja li uhićeni načelnik o ostavci

Iskaz svjedoka koji je bio u zatvoru sa Žajom tijekom istrage, a koji je navodno tvrdio kako mu je on priznao da je izazvao nesreću i pobjegao s mjesta događaja, Kovačić ne ocjenjuje mjerodavnim.

Rekla je, naime, da iskaze zatvorenika treba uzimati s rezervom zbog njihovih mogućih interesa u tome, kao i da nijedan drugi zatvorenik iz njihove zajedničke sobe nije čuo ništa o tom priznanju.

Robert Žaja uhićen je točno na desetu godišnjicu nesreće, 15. prosinca 2016. godine, u Istražnom zatvoru proveo je dva mjeseca, a u svojoj je obrani tvrdio kako nema nikakve veze s tom nesrećom, neistinitima ocjenjujući tvrdnje da je nekome u zatvoru priznao kako je izazvao nesreću.

Tužitelji su najavili žalbu na ovu oslobađajuću presudu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene