Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U javnost su procurili novi dokumenti koji kompromitiraju uhićenu Upravu HAC-a i niže rangirane direktore.


Nova tv u posjedu je ugovora kojima je sektor za održavanje nabavljao prometnu opremu od tvrtke Signal-Grad. U 2008. signalizirajući stupovi plaćani su više od 500 kuna po komadu, a samo godinu dana kasnije njihova cijena u troškovniku je svega 30 kuna.

Vezani članci Zlata Hrvoj-Šipek Glavna državna odvjetnica: ''Nisam lutka na koncu! Više je dužnosnika HDZ-a procesuirano u mom mandatu nego drugih" Mario Banožić Banožić o novoj aferi: "Uzalud vam trud, svirači. Nećete me zastrašiti i neću popustiti pritiscima isfrustriranih kompleksaša"

>> Pritvorenoj trojki iz HAC-a otkaz jer ne mogu na posao

Šuma brojki krije razlike u 12 milijuna kuna teškom poslu koji je HAC sklopio s tvrtkom Signalgrad. Većina cijena ista je 2008. i 2009. godine, no u nekoliko stavki one drastično odstupaju, primjerice signalni stupić, koji HAC je kupio za 585 kuna 2008., a sada kada ga HAC nema namjeru nabavljati, u ponudi je za 30 kuna. 'Ovdje se očito radi o povlaštenim informacijama koje su dobivale određene tvrtke znači da bi eliminirale realnu konkurenciju', kaže Mijat Stanić, iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

U Signal gradu pred kamere danas nisu htjeli, tek su nam kratko poručili da su posao dobili na javnom natječaju, a razliku u cijenama okarakterizirali su rezultat svog poslovnog rizika i dugogodišnjeg iskustva na sličnim poslovima. Računica je jasna. Ono što po jednom troškovniku vrijedi 105 tisuća kuna po drugom je cijena deseterostruko veća, više od milijun kuna. Narudžbe za skupljom opremom stizale su iz sektora održavanja direktora Stjepana Klarića i njegova zamjenika Željka Krapljana.

Sindikat traži češljanje svih milijunskih ugovora

'Oni jedini znaju što im treba oni znaju koje su realne cijene na tržištu', napominje Stanić. Iz HAC-a su potvrdili da primjerice Nespojivi montažni rubnjaci lani nisu kupljeni po 30 kuna, a ove im je godine cijena 550 kuna. Sindikat predlaže da državno odvjetništvo i USKOK pročešljaju sve ugovore veće od milijun kuna, kako bi se utvrdilo čija je sve krava muzara bio HAC.

Pola milijarde kuna HAC je od Sanaderovog dolaska na vlast potrošio i na arheološka istraživanja od kojih je dio vodila i njegova supruga Mirjana. 'Istraživanja se ne provode po cijeloj trasi po trasi se provodi nadzor arheološki, a on je bio 20 puta jeftiniji prije nekakvih 7-8 godina', tvrdi Stanić. Arheologiju su u HAC-u promovirali Jurica Prskalo i ministar kulture Božo Biškupić. Samo u 2010. prema ugovorima ona bi stajala 100 milijuna kuna. U 2004., dok se radila Dalmatina, potrošeno je samo 7 milijuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju