Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objašnjenje iz HAC-a

Pritvorenoj trojki iz HAC-a otkaz jer ne mogu na posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatskih autocesta potvrdili su da će trojici radnika, bivšem predsjedniku Uprave Jurici Prskalu, direktoru sektora građenja Goranu Legcu te glavnom inženjeru projekta Bosiljevo-Sv.Rok, Željku Kandžiji uručiti izvanredni otkaz.

Uprava HAC-a uhićena je krajem studenog. Zbog pritvora i nedolaska na posao, kako poručuju iz nove Uprave HAC-a, došlo je do gubitka povjerenja poslodavca. Prema zakonu o radu i njegovim karakteristikama, pritvoreni radnici, tvrde, nemaju pravo na otpremnine, pa im ih HAC nema namjeru ni isplatiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvrnuo se na smjenu Karamarko o HAC-u: 'Idu prodavati obiteljsku srebrninu i zlato pa se preslaguju' Slika nije dostupna Afere ga koštale fotelje Kalmeta smijenio Sapunara

>> Osumnjičenima u 'slučaju HAC' još mjesec dana pritvora

'Činjenica je da su zbog pritvora nastale okolnosti u kojima nastavak radnog odnosa nije moguć i da je zbog karaktera kaznenih djela za koje su osumnjičeni, došlo do gubitka povjerenja poslodavca u njih kao radnike u odnosu na obavljanje preuzetih obveza iz Ugovora o radu', stoji u priopćenju HAC-a.

'Takva odluka zapravo vrlo riskantno prejudicira daljnji tijek kaznenog postupka. Dakle, mislim da niti sa pozicije HAC-a nije pametno donositi takvu odluku, davati nekom otkaz jer se nalazi u pritvoru. Pritvorena osoba nije kriva za ono što se njoj stvalja na teret, dakle ona je samo osumnjičena i tek tijek kaznenog postupka tj. glavne rasprave kasnije može govoriti o tome da li je doista netko nešto počinio ili nije', istaknuo je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Gorana Legca.

Preuranjena ili ne, ovakva odluka, čini se ipak je u skladu sa Zakonom o radu, a i ugovorima koje su pritvorenici potpisali. Korupcija pri zapošljavanju, izmišljeni radnici, luksuzni automobili samo su neke od afera koje su HAC drmale posljednjih mjeseci. 'Maleri' osumnjičeni za sklapanje skupocjenih, ali štetnih poslova farbanja tunela, zbog uručenog otkaza mogu pokrenuti sudski postupak radi utvrđivanja nezakonitosti takve odluke. No, to sve treba biti potkrijepljeno debelim razlozima, a na otpremnine, poručuje im HAC, mogu zaboraviti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene