Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilagođavanje regulativi EU

Nova rezanja prava: Beneficirani staž samo za one koji rade uz dodatni napor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Vlada uspjela srezati prava iz kolektivnih ugovora, počelo se raditi i na rezanju povlastica iz mirovinskog sustava.

Želja Vlade je izmijeniti zakon kojim se reguliraju mirovinska prava policije, vojske i drugih službi te beneficirani radni staž poslati u povijest.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda

>> MORH će nekim djelatnicima ukinuti benificirani radni staž

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica, koji dežura u banskim dvorima dok se ministri odmaraju, otkriva čime će se baviti Vlada po povratku s godišnjeg odmora.

'Mislim da ćemo već za sjednicu Vlade 23. kolovoza imati rješenja, koja će značiti da beneficirani radni staž imaju samo oni koji su zbilja zaposleni na radnim mjestima koja traže dodatni napor', rekao je Mimica.

Beneficirani staž državu je lani stajao 6,8 milijardi kuna, a koristilo ga je više od 168 tisuća ljudi ili 14% ukupnih umirovljenika. Većina se odnosi na braniteljske mirovine, ali je 2 milijarde kuna otišlo i ostalima.

Uz vojnike prvo će se rezati policiji, gdje apsolutno svi zaposleni imaju beneficije. 'Stav sindikata policije je jasan i glasan ne pristajemo na bilo kakvo ukidanje beneficija što se tiče policijskih službenika', kaže Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Prije tri mjeseca ministar mirovinskog sustava rekao je da će se napraviti razlika. 'Netko tko radi u kancelariji koji nije ni vidio terena ni prašine taj nema potrebe da ima benificiran staž', kazao je ministar Mirando Mrsić.

Baletne papučice beneficirani radni staž donose i Sanji. 'Ja sam trenutačno u poprilično ranim životnim godinama, a pri kraju sam plesačke karijere', kaže Sanja Kaliterna, balerina.

U Hrvatskoj postoje čak 84 kategorije mirovinskih beneficija. Vojnici, policajci, pomorci, balerine i operni pjevači samo su neki od njih. U povlaštenu mirovinu na godinu odlazi između 4 i peti i pol tisuća zaposlenih. Na rezovima Vlada planira uštedjeti oko 600 milijuna kuna na godinu.

Europska Unija beneficirani staž ne poznaje. I Hrvatska sada maršira prema njegovom ograničavanju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene