Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ide se na uštedu

MORH će nekim djelatnicima ukinuti benificirani radni staž

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obrane nada se da bi se do kraja mjeseca mogla sazvati sjednica Vijeća za obranu, na kojoj bi se mogla donijeti odluka o sudbini borbenih zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane.

U MORH-u ističu da razmatraju sve ponude i prijedloge, a riječ je o nabavi novih borbenih zrakoplova ili obnovi flote zrakoplova MIG 21 kojima polako istječe rok. Sazivanje sjednice Vijeća za obranu ne ovisi o MORH-u, koji je za nju spreman, nego o predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade RH, naglašavaju u MORH-u.

Povjerenstvo koje ispituje uzroke zbog kojih je otpala kabina s MIG-a 21 19. lipnja još nije završilo rad, doznaje se danas od MORH-a, koji ističe da je zrakoplov popravljen i u operativnoj funkciji.

Na današnjem brifingu najavljeno je da bi novi zakoni o obrani i služenju u Oružanim snagama po najavama trebali biti u prvom čitanju na sjednici Hrvatskoga sabora u rujnu. MORH očekuje da bi se novi zakon trebao početi primjenjivati 1. siječnja 2013. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LETAČKE AKTIVNOSTI Očekuje se pojačana buka: Uz hrvatske MiG-ove u zraku i vojni avion koji ne viđamo često Slika nije dostupna Država odustala od Grippena Raspisan natječaj za remont i nabavku MiG-ova, ali neće biti javan

>> Nema novaca: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo moglo bi nestati

Kako ističu u MORH-u, novi zakon trebao bi biti moderniji i fleksibilniji te u skladu s potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Cilj mu je nastavak reforme sustava, a dragovoljno služenje vojnog roka bit će uređeno novim zakonom, a ne kao do sada pravilnikom.

U MORH-u ističu i da su postigli mnoge uštede i racionalizaciju zahvaljujući javnoj nabavi te unutarnjem preustroju, a na troškovima prijevoza djelatnika namjeravaju uštedjeti oko 1,4 milijuna kuna, fiksnoj telefoniji oko tri milijuna kuna, uslugama prehrane i čišćenja oko 1,2 milijuna kuna i slično.

Smanjen je broj ljudi u MORH-u s 1.715 na 1.115. U sklopu zadnjeg preustroja, uz program zbrinjavanja, otpušteno je 113 službenika i namještenika, a na raspolaganju je ostalo oko 40 državnih službenika i namještenika. Kad je riječ o Oružanim snagama, ove će se godine umiroviti 196 pripadnika. Na temelju zaprimljenih osobnih zahtjeva, procjenjuje se da će oko 300 djelatnih vojnih osoba napustiti Oružane snage, a do sada je već umirovljeno osam generala i admirala te 26 brigadira, naglašavaju u MORH-u.

Ono što bi trebalo donijeti najveću uštedu je ukidanje benficiranog radnog staža za neka radna mjesta što bi trebalo stupiti na snagu već od 1. kolovoza.  Tako bi se trebalo uštedjeti 70 milijuna kuna godišnje. Do ove odluke je došlo nakon revizije radnih mjesta kojom se uvidjelo da neki zapsolenici koji to ne bi trebali imati imaju benificirani radni staž.. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene