U Hrvatskoj se ove godine neće školovati nove generacije krovopokrivača i limara. Interes djece za strukovna zanimanja pada, iako im se nude izdašne stipendije i siguran posao. U Karlovcu, zbog manjka interesa, prvi se put neće školovati ni pekari.


Umjesto u pekare, učenici osnovnih škola ove godine odlaze u mesnice. Dječji san o pekarskom pozivu osmašica Petra neće ostvariti. Na karlovačkom području ove godine neće školovati učenike za to zanimanje.

Vezani članci Vilim Ribić (Foto: Dnevnik.hr) Ribić na prozivke ljutito poručio: "Objavit ćemo naše plaće onda kad mediji objave kolike su plaće glavnih urednika!" Dan srednjih škola (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska i dalje ima problem s deficitarnim zanimanjima: Većina učenika želi u gimnaziju, a rijetki u strukovne škole

"Sada ću ići za mesare jer, pošto pekara više nema, jedino mi to preostaje", rekla je Petra Ćurilović.

Ipak, na pitanje novinarke Nove TV želi li se baviti mesarstvom, Petra je rekla da, kada odraste, ne želi se baviti mesarstvom.

Pekare, ali i zidare, deficitarna zanimanja, u Karlovcu neće upisivati zbog premalo interesa. Iako se zidarima nude stipendije i plaćena praksa.

"Ovo nam je treća godina da nećemo upisati zidara, ali prvi puta od 1991. godine, znači već 26 godina, da ne upisujemo pekare. Ove godine nam nisu dozvolili da upišemo pekare", rekla je Snježana Erdeljac, ravnateljica Mješovite industrijsko-obrtničke škole u Karlovcu.

Ministarstvo obrazovanja ukida svako zanimanje za koje se ne javi barem šestero djece. U cijeloj Hrvatskoj ove godine neće se upisati niti jedan krovopokrivač, puškar i limar.

"Zašto sam tužna? Jer smatram da su nam trebali pružiti priliku i za jesenski rok, i da su se ta zanimanja u jesenskom roku još mogla popuniti do te magične brojke šest", objasnila je ravnateljica Erdeljac.

Iz Ministarstva obrazovanja poručuju da nisu dobili takve službene zahtjeve. Struka ipak upozorava da nakon ukidanja upisnog bodovnog praga prije tri godine, i učenici s dvojkama upisuju četverogodišnje škole.

Ove godine, od ukupno 38 261 osmaša, trogodišnje škole odabrao je tek 8671 učenik. Gimnaziju je upisala gotovo trećina - 11 723 učenika.

Gimnaziju su odabrale i Josipa Gabud i Ana Milković iz Zagreba.

"Uvijek sam se htjela baviti medicinom ili biti profesorica, pa sam htjela opću da mogu odabrati poslije što ću htjeti", svoj izbor objasnila je Josipa Gabud.

"Razmišljala sam da li da upišem strukovnu školu jer bih nakon četiri godine imala zanimanje, ali sam odustala jer želim ići na fakultet kako bih postala psiholog", rekla je Ana Milković.

Za tim zanimanjima vapi tržište rada, pa se ove srednjoškolke nadaju sigurnoj budućnosti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr