Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdili iz Ministarstva

Potvrđena nova četiri slučaja afričke svinjske kuge u Hrvatskoj: "Za mala gospodarstva to je jako teško"

Aktualno Galerija Krešimir Kuterovac - 1 Krešimir Kuterovac - 1 Foto: DNEVNIK.hr Matea Drmić, reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Svinja, ilustracija Svinja, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: Ivana Nobilo/Cropix +1 Krešimir Kuterovac - 2 Galerija 1/6 >>
Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je izvijestilo da su potvrđena četiri nova slučaja afričke svinjske kuge (ASK), na gospodarstvima na području Općine Drenovci koja drže ukupno 50 svinja. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Iz Ministarstva poljoprivrede u ponedjeljak su izvijestili da su potvrđena četiri nova slučaja afričke svinjske kuge na području Općine Drenovci. Time se broj eutanaziranih svinja od početka pojave zaraze na zaraženim gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci) penje na 301.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Zadru Muškarac omogućio prostor za drogiranje 33-godišnjaku: Uslijed toga preminuo, policija podnijela prijavu

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.

Iz Ministarstva podsjećaju da je na snazi Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

"Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor", poručili su iz Ministarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova kriza Europski gospodarski div bori se s recesijom: "To je znak za uzbunu!"

Naglašavaju kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija.

Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

"Za sada je zaraza, srećom zabilježena samo na manjim poljoprivrednim gospodarstvima. Riječ je o sveukupno 50 svinja na četiri gospodarstva", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV, Matea Drmić.

"Definitivno je veliki problem za male proizvođače. Moja poruka njima je da moraju poštivati biosigurnosne mjere i da se moraju prilagoditi novom stanju. Isto tako poruka Ministarstvu poljoprivrede da se život na nekom području ne može zamrznuti, on se može zaustaviti i da se s obzirom na to donose određene mjere jer mali proizvođači moraju nastaviti ili prekinuti sa proizvodnjom", rekao je Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Pročitajte i ovo Privođenje Neđada Fetića - 1 Motiv i dalje nepoznat Ubojici iz Siska određen istražni zatvor: "Djelomično je odgovarao na pitanja istražitelja. Nije se izjasnio je li kriv"

"Visoke biosigurnosne mjere su jedina garancija da bi se pokušao spriječiti unos ovakve bolesti. Iako unatoč njima, mi smo bili svjedoci da se one mogu proširiti na velike farme. Za mala gospodarstva to je jako teško, njihova jedina budućnost je smanjiti manipulaciju sa živim životinjama i sa transportom te posjetom ljudi na tim farmama i na taj način će maksimalno smanjiti mogućnost unosa bolesti na svoje farme", dodao je Kuterovac.

Na pitanje hoće li se proizvodnja svinja u Hrvatskoj ikada oporaviti nakon ovoga uzmemo li u obzir da već sada proizvodimo samo oko 50 posto svinjskog mesa za domaće potrebe Kuterovac je odgovorio:

"Pa do sada nismo imali svinjsku kugu i evo došli smo do ovih rezultata od 50 posto samodostatnosti. Naš oporavak svinjogojstva neće imati puno veze sa svinjskom kugom nego sa nekom racionalnom i normalnom politikom koja to želi ili ne želi. Ukoliko želi, zemlje u okruženju i svijetu dokazale su da za pet godina mogu vrlo brzo udvostručiti svoju proizvodnju, ali to je samo pitanje neke racionalne i razumne politike."

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene