Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Norveški kralj Harald V. i kraljica Sonja i predsjednik RH Ivo Josipović danas su u posjetu Šibeniku, gdje su obišli zgradu budućeg Pomorskog inovacijskog centra iNAVIS, a nakon toga je u Nautičkom centru Prgin kraljica Sonja porinula u more dva katamarana koja je ta šibenska tvrtka izgradila za norveškog naručitelja.


Pomorski centar iNAVIS s ciljem uspostave suradnje norveških i hrvatskih tvrtki s područja brodogradnje, transporta, energetike, pogonskih strojeva i raznih tehnologija u pomorstvu zajednički financiraju Kraljevina Norveška i Grad Šibenik.

Norveški kralj Harald kazao je kako i Norveška i Hrvatska imaju jako pomorsko naslijeđe i kako je pomorstvo uvijek igralo jaku ulogu u razvijanju čvrstih odnosa između te dvije zemlje. Hrvatska i Norveška blisko surađuju od hrvatske neovisnosti, kazao je kralj Harald V. Posljednjih godina, naglasio je norveški kralj, Hrvatska se brzo razvija a osnutkom iNAVIS centra postat će ravnopravni partner Norveške na području pomorstva. Taj centar, zaključio je kralj Harald, odličan je temelj za razvoj i promidžbu zajedničkih ekspertiza u pomorstvu i ribarstvu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je kako su Hrvatska i Norveška maritimne zemlje koje su u iNAVIS centru prepoznale zajednički interes. Norveška je, naglasio je, bez sumnje veliki prijatelj Hrvatske koji je kroz projekt pomorsko-inovacijskog centra pronašao još jedan način da pomogne Hrvatskoj, ali i ostvari svoj interes.

Vezani članci U Šibeniku opljačkana banka - 6 U Šibeniku opljačkana banka, ukradena još nepoznata količina novca. Pljačkaš je u bijegu Koronavirus, ilustracija Zbog jedne božićne zabave postali su žarište omikrona, a sada pooštravaju mjere: Uvodi se i zabrana koja se mnogima neće svidjeti'Hrvatska more mora prepoznati kao svoju veliku komparativnu prednost i jedan od glavnih medija razvoja. Uspostava iNAVIS-a jedan je od novih oblika jake gospodarske suradnje', kazao je predsjednik Josipović.

Gradonačelnik Šibenika Ante Županović izrazio je zahvalnost norveškom narodu koji je Hrvatskoj u posljednjih 20 godina nesebično pomogao na putu razvoja i gospodarskog oporavka. Svima koji budu poslovali u budućem iNAVIS centru, naglasio je Županović, Centar će pružati savjetodavnu institucionalnu i financijsku potporu te aktivno sudjelovati u pokretu i realizaciji zajedničkih projekata.

'U iNAVIS-u ćemo povezati norvešku i hrvatsku tradiciju i znanje u onome što držimo našim velikim bogatstvom, a to je more', istaknuo je Županović.

Nakon svečanosti u iNAVIS-u visoka delegacija uputila se u Nautički centar Prgin gdje je kraljica Sonja porinula u more dva katamarana NAB-CAT koja je ta šibenska tvrtka izgradila za norveškog naručitelja tvrku Nordic Aqua Boats.

Istom je naručitelju šibenski NCP u prosincu već isporučio dva katamarana, a prema riječima Gorana Prgina, vlasnika i predsjednika Uprave NCP grupe, očekuju se još četiri narudžbe. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju